Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Att mordet på Olof Palme skedde ungefär två minuter efter att Skandiamannen hade stämplat ut från sin arbetsplats ett 50-tal meter bort väcker frågor. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Experter sågar Palmebesked: ”Enbart spekulation”

Beslutet om att lägga ned utredningen utan konkreta bevis mot den misstänkte gärningsmannen Stig Engström har tagits emot med besvikelse och skepsis bland sakkunniga.

– Den här presskonferensen var en kolossal besvikelse, säger Leif GW Persson, professor i kriminologi, till TV4.

– Dagens presentation var enbart en spekulation och bevisar ingenting, skriver journalisten Hans-Göran Björk till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:02, 11 jun 2020

En titt bland reaktionerna visar att Krister Petersson inte lyckats övertyga sin omgivning om tesen att den så kallade Skandiamannen Stig Engström var Olof Palmes mördare. Leif GW Persson tillhör dem som under våren uttryckt stor förväntan inför beslutet som gällde att antingen väcka åtal eller lägga ner den drygt 34 år gamla utredningen. GW Persson säger förvisso att han inte kan utesluta att Stig Engström mördade Palme, men betonar att han inte på något sätt blivit mer övertygad om den möjligheten.

– Jag trodde att man hade någonting som gick att hugga tag i, bita i, men det hade man alltså inte. Det är mycket sorgesamt alltihopa, säger han till TV4.

Även Gunnar Wall, författare och påläst om Palmeutredningen, förväntade sig att åklagaren skulle presentera teknisk bevisning eller åtminstone något nytt vittne. Nu säger han sig vara förbryllad.

– Det är som att han ville att svenska folket skulle få något sorts avslutning så att vi ska kunna bli lugna med att vi vet hur det är. Men det vet vi ju inte, säger Gunnar Wall till TT.

Advokaten Hanna Lindblom tillhör dem som uttalat sin tveksamhet angående bärigheten i utredningsmaterialet om Stig Engström och hans förehavanden under mordkvällen.

– Jag tror inte att det här skulle hålla, en domstol skulle inte kunna döma på det här, säger Hanna Lindblom till Expressen.

En annan person som uttrycker skepsis är Hans-Göran Björk, som ”ägnat ett par år åt grävande journalistik kring själv mordögonblicket” då han arbetade som journalist på Sveriges Radio.

– Dagens presentation var enbart en spekulation och bevisar ingenting. Att med ett sådant dåligt material peka ut en nu avliden person, måste kännas svårt för Skandiamannens anhöriga, skriver han i ett mejl till Världen idag.

Björk, som var med och grundade Världen idag 2001, berättar att han har intervjuat Olof Palmes hustru Lisbeth Palme om mordet.

– Både Lisbeth Palme och Chevamannen [ett annat ögonvittne] gav en beskrivning av gärningsmannen som omöjligt skulle kunna vara Skandiamannen, skriver han.

Enligt Hans-Göran Björk har Palmeåklagaren Krister Peterson nu spelat ut sin roll som åklagare.

– Det finns mängder av så kallade privatspanare som skulle kunna bygga liknande indiciekedjor utan teknisk bevisning, skriver han.

Den misstänkte Stig Engström stämplade ut från sin arbetsplats Skandiahuset, ett 50-tal meter från mordplatsen, klockan 23.19. Ungefär två minuter senare skedde mordet. Under de följande minuterna återstår många frågetecken vad gäller Stig Engströms förehavanden eftersom hans egen berättelse stämmer dåligt överens med övriga vittnesmål från brottsplatsen.

Spaningsledaren Hans Melander medger att även Palmegruppen önskar att man hade kunnat nå längre gällande bevisningen.

– Jag tycker att han [åklagare Petersson] har varit tydlig med att inte ens han anser att det som framkommit räcker till ett åtal. Det som vi gör gällande är att Engström är så pass misstänkt att om det hade varit i ett tidigare skede, när han levt, så hade han kunnat bli häktad, säger Melander till Aftonbladet.

Familjen Palme har under åren sagt sig vara övertygade om den tidigare åtalade, dömde och till slut frikände Christer Petterssons skuld. Lisbeth Palme, som själv blev beskjuten, pekade ut Christer Pettersson som mördaren. Men åklagare Krister Peterssons redogörelse har lett till att sönerna omvärderat sina respektive uppfattningar om skuldfrågan. I ett gemensamt uttalande till TT skriver Olof Palmes tre söner Joakim, Mårten och Mattias Palme att det är rimligt att avsluta förundersökningen, men att de är besvikna över att det saknas ”konklusiv teknisk bevisning”.

– Jag tror att Engström är den skyldige, men tyvärr finns det inga konklusiva bevis så att man med hundra procent säkerhet kan säga att det är han, säger Mårten Palme till Sveriges Radio.

Både Lisbeth Palme och Chevamannen gav en beskrivning av gärningsmannen som omöjligt skulle kunna vara Skandiamannen

Partiernas kyrkovalskampanjer slog tillbaka mot dem själva

Ledare Årets kyrkoval såg länge ut att bli en ganska stillsam historia. De sista veckorna höjdes dock... måndag 20/9 16:43

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier