En titt bland reaktionerna visar att Krister Petersson inte lyckats övertyga sin omgivning om tesen att den så kallade Skandiamannen Stig Engström var Olof Palmes mördare. Leif GW Persson tillhör dem som under våren uttryckt stor förväntan inför beslutet som gällde att antingen väcka åtal eller lägga ner den drygt 34 år gamla utredningen. GW Persson säger förvisso att han inte kan utesluta att Stig Engström mördade Palme, men betonar att han inte på något sätt blivit mer övertygad om den möjligheten.
– Jag trodde att man hade någonting som gick att hugga tag i, bita i, men det hade man alltså inte. Det är mycket sorgesamt alltihopa, säger han till TV4.
Även Gunnar Wall, författare och påläst om Palmeutredningen, förväntade sig att åklagaren skulle presentera teknisk bevisning eller åtminstone något nytt vittne. Nu säger han sig vara förbryllad.
– Det är som att han ville att svenska folket skulle få något sorts avslutning så att vi ska kunna bli lugna med att vi vet hur det är. Men det vet vi ju inte, säger Gunnar Wall till TT.
Advokaten Hanna Lindblom tillhör dem som uttalat sin tveksamhet angående bärigheten i utredningsmaterialet om Stig Engström och hans förehavanden under mordkvällen.
– Jag tror inte att det här skulle hålla, en domstol skulle inte kunna döma på det här, säger Hanna Lindblom till Expressen.
En annan person som uttrycker skepsis är Hans-Göran Björk, som ”ägnat ett par år åt grävande journalistik kring själv mordögonblicket” då han arbetade som journalist på Sveriges Radio.
– Dagens presentation var enbart en spekulation och bevisar ingenting. Att med ett sådant dåligt material peka ut en nu avliden person, måste kännas svårt för Skandiamannens anhöriga, skriver han i ett mejl till Världen idag.
Björk, som var med och grundade Världen idag 2001, berättar att han har intervjuat Olof Palmes hustru Lisbeth Palme om mordet.
– Både Lisbeth Palme och Chevamannen [ett annat ögonvittne] gav en beskrivning av gärningsmannen som omöjligt skulle kunna vara Skandiamannen, skriver han.
Enligt Hans-Göran Björk har Palmeåklagaren Krister Peterson nu spelat ut sin roll som åklagare.
– Det finns mängder av så kallade privatspanare som skulle kunna bygga liknande indiciekedjor utan teknisk bevisning, skriver han.
Den misstänkte Stig Engström stämplade ut från sin arbetsplats Skandiahuset, ett 50-tal meter från mordplatsen, klockan 23.19. Ungefär två minuter senare skedde mordet. Under de följande minuterna återstår många frågetecken vad gäller Stig Engströms förehavanden eftersom hans egen berättelse stämmer dåligt överens med övriga vittnesmål från brottsplatsen.
Spaningsledaren Hans Melander medger att även Palmegruppen önskar att man hade kunnat nå längre gällande bevisningen.
– Jag tycker att han [åklagare Petersson] har varit tydlig med att inte ens han anser att det som framkommit räcker till ett åtal. Det som vi gör gällande är att Engström är så pass misstänkt att om det hade varit i ett tidigare skede, när han levt, så hade han kunnat bli häktad, säger Melander till Aftonbladet.
Familjen Palme har under åren sagt sig vara övertygade om den tidigare åtalade, dömde och till slut frikände Christer Petterssons skuld. Lisbeth Palme, som själv blev beskjuten, pekade ut Christer Pettersson som mördaren. Men åklagare Krister Peterssons redogörelse har lett till att sönerna omvärderat sina respektive uppfattningar om skuldfrågan. I ett gemensamt uttalande till TT skriver Olof Palmes tre söner Joakim, Mårten och Mattias Palme att det är rimligt att avsluta förundersökningen, men att de är besvikna över att det saknas ”konklusiv teknisk bevisning”.
– Jag tror att Engström är den skyldige, men tyvärr finns det inga konklusiva bevis så att man med hundra procent säkerhet kan säga att det är han, säger Mårten Palme till Sveriges Radio.