Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Expert: Nederländerna på väg att bli narkostat

För ett år sedan mördades en av Nederländernas främste kriminaljournalister när han bevakade en uppmärksammad rättegång om organiserad brottslighet och droger. Strax innan det hade kronvittnets advokat och bror dödats. Dåden ses som tecken på att Nederländerna har börjat utvecklas till en så kallad narkostat, där myndigheterna har förlorat kontrollen över droghandeln.

Nyheter · Publicerad 16:00, 14 aug 2022

Det var sommaren 2021 som journalisten Peter de Vries sköts ihjäl på öppen gata i Amsterdam, strax utanför RTL:s tv-studio där han hade blivit intervjuad.

De Vries hade ett eget tv-program och ansågs vara landets främste kriminalreporter. Han hjälpte polisen att lösa olika fall och framför allt hade han hjälpt kronvittnet i rättegången mot Mocromaffian, vilket tros vara anledningen till att han blev mördad.

Morden ses som tecken på att Nederländerna håller på att bli en narkostat, det vill säga att landet har tappat kontrollen över droghandeln. Utvecklingen tros ha börjat redan på 70-talet, när man gjorde det tillåtet för kaféer att sälja cannabis, men inte att köpa in drogerna. Det får de göra av kriminella.

– Efter 30 år av organiserad brottslighet, knuten till droger, pumpar maffian in så mycket pengar på den legala marknaden att de håller på att ta över den. De undergräver både vår demokrati och vår ekonomi, säger Jan Struijs som är ordförande för polisfacket i Nederländerna till SVT:s Aktuellt.

– Framför allt ser vi hur de attackerar staten. De skjuter mot advokater och hotar domare och poliser. Den organiserade brottsligheten håller på att skena iväg, tillägger han.

Något som försvårar kampen mot den organiserade brottsligheten är Nederländernas geografiska läge, med hamnen i Rotterdam som är Europas största. Den är fem mil lång och dit kommer tiotusentals containrar varje dag.

Förra året beslagtogs rekordmycket droger där. Bland annat 73 ton kokain till ett gatuvärde av 65 miljarder kronor, vilket ändå tros vara bara en bråkdel av det som smugglas igenom.

För att de kriminella ska lyckas med sin verksamhet ägnar de sig åt mutor och korruption.

– Hamnarbetare och chaufförer kan tjäna mycket pengar, eller så blir de hotade. Man hotar deras familjer och säger att man kommer döda dem om de inte samarbetar. Så det är också ett stort problem, säger en hamnarbetare som inte vill framträda med namn i SVT:s inslag.

I rättegången mot den Marockobaserade Mocromaffian står 17 personer åtalade för en rad mord och mordförsök. Förutom journalisten Peter de Vries har även kronvittnets advokat och bror blivit mördade.

Den huvudåtalade ledaren greps redan 2019 men rättegången pågår fortfarande.

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00