Nyheter
Evolutionsteorin gör Gud ansvarig för lidande och död
Foto: Julia Nordh
Jag menar att det finns goda teologiska skäl för att hålla fast vid ett kreationistiskt synsätt. Ett evolutionistiskt synsätt gör bibeltolkningen både svårare och mer oklar, skriver Ola Hössjer.
Vi kan alla förundras över den mångfald av liv som finns på jorden. Men varifrån kommer all denna variation i naturen? För en kristen är svaret givet: den härrör från Gud och återspeglar hans kreativitet. Samtidigt kan troende ha olika teorier och idéer om hur Gud gick tillväga när han formade alla växt- och djurarter, med människan som kronan på verket.
Enligt en mer bokstavlig tolkning av Bibelns första två kapitel skapade Gud olika artgrupper utan släktskap. Speciellt utgör människan sin egen grupp, så att vi alla härstammar från de två första människorna, Adam och Eva, utan förbindelse med andra arter. Denna klassiska kristna bibeltolkning, som brukar kallas för kreationism, motiverade den svenske botanikern Carl von Linné att på 1700-talet utveckla sitt klassificeringssystem av arter.
Detta synsätt dominerade också in på 1800-talet, då Charles Darwin i stället föreslog den så kallade utvecklingsläran eller evolutionsteorin. Enligt denna teori har allt levande ett gemensamt ursprung i form av enkla encelliga livsformer, från vilka allt liv utvecklats under miljarder år. I dag lärs evolutionsteorin ut i våra skolor och på universiteten som något av en självklarhet, på bekostnad av det kreationistiska synsättet, som blivit ganska marginaliserat.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP