Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Det så kallade vaccinpasset ska underlätta för resande inom Europa. Foto: Henrik Montgomery/TT

EU-parlamentet gav sitt ja till coronapass

EU-parlamentet har godkänt det så kallade coronapasset, som ska underlätta resandet inom Europa i pandemin. Intyget ska visa om en person är vaccinerad, har testat negativt eller tillfrisknat från covid-19.

Nyheter · Publicerad 20:00, 11 jun 2021

Tuffa förhandlingar har omgärdat EU:s gemensamma covidintyg, som ska finnas både på papper och digitalt. Men nu har EU-parlamentet röstat igenom det så kallade coronapasset, som man hoppas ska ge turismen en skjuts och därmed bidra till den ekonomiska återhämtningen.

”Det gör det lättare att resa fritt och bidrar till att begränsningarna gradvis kan hävas på ett samordnat sätt”, skriver Europaparlamentet.

Nästa steg är ett officiellt godkännande i ministerrådet, som ska fatta beslut på fredag. När det fått grönt ljus i alla instanser är det tänkt att intygen – som kommer att vara gratis för alla EU-medborgare – ska gälla i ett år från och med den 1 juli.

”Intyget får dock inte bli ett krav för att kunna röra sig fritt och är inte någon resehandling”, skriver EU-parlamentet.

Flera länder har redan börjat utfärda intyg, däribland Danmark, Tyskland, Grekland och Kroatien. Enligt justitiekommissionär Didier Reynders har över en miljon EU-medborgare skaffat ett coronapass, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

Till en början kommer det svenska intyget bara att visa information om vaccinering medan resterande uppgifter väntas tas med senast i augusti.

Gratis intyg

Sveriges regioner rapporterar in alla genomförda vaccinationer mot covid-19 till Nationella vaccinationsregistret på Folkhälsomyndigheten.

Genom att beställa ett vaccinationsbevis från E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis får man ta del av sina vaccinationsuppgifter.

Intyget kostar inget för den som beställer det. Senare i sommar ska intyget även kunna visa om en person har testat negativt för covid-19 och/eller har haft sjukdomen och tillfrisknat.

Covidbeviset är ett samarbetsprojekt mellan E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning.

Källa: E-hälsomyndigheten

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier