Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

EU-ministrar eniga om att skruva upp digital identifiering

EU-ministrar har enats om ett förslag om en europeisk digital identitet. Länderna har även enats kring hur man vill reglera användningen av artificiell intelligens. Kritiker oroas för att människors integritet hotas ifall exempelvis användning av ansiktsigenkänning utökas.

Nyheter · Publicerad 20:00, 15 dec 2022

EU:s ministrar med ansvar för telekommunikationsfrågor har enats om ett förslag om en europeisk digital identitet.

Ändringen skulle innebära att det blir obligatoriskt för varje medlemsstat att anmäla en e-legitimation för gränsöverskridande identifiering. Förhoppningen är att ”digitala plånböcker” framöver ska kunna fungera oavsett var i EU man befinner sig.

Detta kommer att ställa hårdare krav på det svenska systemet.

– Bank-id har i dag [tillits-]nivå tre och det kommer inte att räcka. Vi behöver komma upp i nivå fyra. Där kommer regeringen att återkomma till exakt hur det framtagandet och den implementeringen ska ske, inom ganska kort, säger Erik Slottner (KD), Sveriges representant för uppgörelsen.

EU-länderna har även kommit överens om hur man vill reglera användningen av AI – artificiell intelligens. EU-kommissionens förslag bygger bland annat på att användningsområdena delas upp i risknivåer, där vissa saker förbjuds helt och annat ska omgärdas av hårda villkor.

Under tiden som frågan behandlats sedan förslaget lades i våras förra året har farhågor bland annat funnits hos polis och rättsväsende om att reglerna skulle försvåra för brottsbekämpningen.

I uppgörelsen heter det emellertid att ”flera ändringar gjorts i villkoren för användandet av AI-system för brottsbekämpning”.

Digital ansiktsigenkänning är en metod som varit mycket omdiskuterad inom EU. Organisationen Beuc, som samlar en rad europeiska konsumentorganisationer, är oroad och lyfter fram den enskilda människans integritet.

”De nationella regeringarna lyckas inte öka skyddet från skadliga AI-system, som till exempel ansiktsidentifiering som görs av privata företag på offentligt tillgängliga platser”, skriver Ursula Pachl från Beuc i ett pressmeddelande.

Kritik finns även inom EU-parlamentet, som ännu inte enats om sin syn på kommissionens förslag om förändrade AI-regler. Enligt ministrarna är förslaget dock en bra balans mellan brottsbekämpning och integritetsskydd.

– Vi är överens om att man ska respektera mänskliga rättigheter, människors integritet, men ändå kunna använda AI som ett sätt att bekämpa organiserad brottslighet. Det är ett stort framsteg, säger Slottner.

Förslagen måste röstas igenom i EU-parlamentet för att bli verklighet.

Det är ett stort framsteg.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10