Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

EU inför digitalt id 2023 – frivilligheten ifrågasätts

I september 2023 kommer EU införa digitala id-handlingar. Tanken är att detta ska leda till större säkerhet, men kritiker är rädda att det blir ett steg mot övervakning av medborgarna.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 sep 2022

EU-ordföranden Ursula von der Leyens uttalande i december om att det var dags att börja diskutera vaccintvång inom unionen fick flera EU-parlamentariker att protestera.

Nu kommer kritik mot ett nytt digitalt id i form av en mobilapp som ska innehålla personlig information om exempelvis hälsa och ekonomi, rapporterar CBN News.

Den ”digitala plånboken” ska testas senare i år och införas i september 2023. Tanken är att systemet ska bidra till att stoppa identitetskapning.

Det är dock inte alla som håller med om att säkerheten ökar.

– Det här gör dig till en större måltavla i mina ögon, särskilt om det är en statligt utfärdad digital identitet. När du har något på internet under en lång tid finns det en ökad risk för att det överträds på något sätt på grund av denna långtidslagring, säger Alexis Hancock, teknisk chef för den amerikanska stiftelsen Electronic Frontier Foundation och expert på digitala identiteter till CBN News. Han anser tvärtom att de digitala identiteterna uppmuntrar till identitetskapning.

Enligt EU ska id-handlingen dock vara frivillig och Ursula von der Leyen uppger att medborgarna kommer ha kontroll över hur deras personliga data används.

Den nederländske EU-parlamentarikern Rob Roos frågar sig samtidigt hur frivillig den digitala plånboken egentligen är.

– Men ännu viktigare, hur frivillig kommer den att förbli i framtiden, eftersom den europeiska unio­nen alltid presenterar fina planer för att slutligen missbruka dem, för att införa kontroll, säger han.

När EU:s covidpass infördes under pandemin sades det vara en tillfällig lösning men nu vill man förlänga dessa digitala covidintyg, åtminstone till och med juni nästa år, påpekar CBN News.

”Covidpass har använts för att hindra ovaccinerade från att passera gränser, gå in i livsmedelsbutiker, använda allmänna kommunikationer och till och med gå till sina jobb. De har också hjälpt till att underblåsa våldsamma demonstrationer, vars like Europa inte har sett på decennier”, skriver nyhetssajten.

Den rumänske EU-parlamentarikern Cristian Terhes går så långt att han jämför det nya digitala id-programmet med den kinesiska regimens övervakning och poängsättning av sina medborgare via sociala kreditsystem. Han är rädd att digitala id-handlingar är nästa steg i en process där EU kommer att detaljstyra aspekter i människors liv, skriver CBN News.

– Det här är vad som gör skillnaden mellan en tyranni och en demokrati: När du vet allt om vad din regering gör så är det demokrati. När regeringen vet allt om dig är det tyranni, säger Terhes.

De här systemen drivs på av människor som är mycket antikristna.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier