Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

EU inför digitalt id 2023 – frivilligheten ifrågasätts

I september 2023 kommer EU införa digitala id-handlingar. Tanken är att detta ska leda till större säkerhet, men kritiker är rädda att det blir ett steg mot övervakning av medborgarna.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 sep 2022

EU-ordföranden Ursula von der Leyens uttalande i december om att det var dags att börja diskutera vaccintvång inom unionen fick flera EU-parlamentariker att protestera.

Nu kommer kritik mot ett nytt digitalt id i form av en mobilapp som ska innehålla personlig information om exempelvis hälsa och ekonomi, rapporterar CBN News.

Den ”digitala plånboken” ska testas senare i år och införas i september 2023. Tanken är att systemet ska bidra till att stoppa identitetskapning.

Det är dock inte alla som håller med om att säkerheten ökar.

– Det här gör dig till en större måltavla i mina ögon, särskilt om det är en statligt utfärdad digital identitet. När du har något på internet under en lång tid finns det en ökad risk för att det överträds på något sätt på grund av denna långtidslagring, säger Alexis Hancock, teknisk chef för den amerikanska stiftelsen Electronic Frontier Foundation och expert på digitala identiteter till CBN News. Han anser tvärtom att de digitala identiteterna uppmuntrar till identitetskapning.

Enligt EU ska id-handlingen dock vara frivillig och Ursula von der Leyen uppger att medborgarna kommer ha kontroll över hur deras personliga data används.

Den nederländske EU-parlamentarikern Rob Roos frågar sig samtidigt hur frivillig den digitala plånboken egentligen är.

– Men ännu viktigare, hur frivillig kommer den att förbli i framtiden, eftersom den europeiska unio­nen alltid presenterar fina planer för att slutligen missbruka dem, för att införa kontroll, säger han.

När EU:s covidpass infördes under pandemin sades det vara en tillfällig lösning men nu vill man förlänga dessa digitala covidintyg, åtminstone till och med juni nästa år, påpekar CBN News.

”Covidpass har använts för att hindra ovaccinerade från att passera gränser, gå in i livsmedelsbutiker, använda allmänna kommunikationer och till och med gå till sina jobb. De har också hjälpt till att underblåsa våldsamma demonstrationer, vars like Europa inte har sett på decennier”, skriver nyhetssajten.

Den rumänske EU-parlamentarikern Cristian Terhes går så långt att han jämför det nya digitala id-programmet med den kinesiska regimens övervakning och poängsättning av sina medborgare via sociala kreditsystem. Han är rädd att digitala id-handlingar är nästa steg i en process där EU kommer att detaljstyra aspekter i människors liv, skriver CBN News.

– Det här är vad som gör skillnaden mellan en tyranni och en demokrati: När du vet allt om vad din regering gör så är det demokrati. När regeringen vet allt om dig är det tyranni, säger Terhes.

De här systemen drivs på av människor som är mycket antikristna.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Regeringen vill göra det förbjudet att delta i terrorgrupp

Politik. Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation. –... fredag 3/2 13:00

SAU:s nye ledare vill ”möblera för gudsmöten”

Församling. Från pastor till generalsekreterare för Svenska alliansmisionens ungdom (SAU). Den 1 mars... fredag 3/2 12:02

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00