Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Vaccinpass kan innebära att människor känner sig tvingade att vaccinera sig, menar medicinetikern Mats Johansson. Bilden visar en lärare som visar upp ett ”grönt pass” på en skola i Italien. Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Etiker: Vilseledande debatt om vaccinpass och barnvaccination

Både vaccinpass och vaccination av barn väcker etiska frågor. Det anser medicinetikern Mats Johansson, som tycker att den rådande debatten har varit både vilseledande och otillräcklig, om inte direkt oärlig.

Nyheter · Publicerad 17:00, 15 sep 2021

Vaccinera skolbarnen för att få ner samhällssmittan, och inför vaccinpass på krogen och andra ställen, för att på så vis få de ”slappsvansade männen” att vaccinera sig.

Ganska precis så skriver journalisten Jan Guillou i Aftonbladet. Han är inte ensam. På sistone har en rad kulturprofiler och forskare krävt samma sak.

En enkel plan för att få upp vaccinationstäckningen och minska smittspridningen?

Lite för enkel, tycker Mats Johansson, docent i medicinsk etik vid Lunds universitet och ordförande i Region Skånes etiska råd. Han tycker tvärtom att både vaccinpass och vaccination av barn väcker etiska frågor. De båda önskemålen riskerar nämligen att strida mot två etiska principer.

Först ut: rätten till kroppslig integritet.

– Få, om någon, skulle förespråka tvångsvaccinering. Det skulle ju vara en oerhörd kränkning. Man föreslår dock åtgärder som på annat sätt ska framtvinga större vaccinationstäckning, säger Mats Johansson.

Ett av de mer omdiskuterade är de så kallade vaccinpassen, som kan innebära att du inte får gå på krogen eller teatern om du inte är vaccinerad. Men då tummar man indirekt på integritetsprincipen, menar Mats Johansson.

– Visst, det är fortfarande frivilligt att vaccinera sig, i någon mening, men om du inte gör det försvåras ditt liv. Och ju svårare det blir, desto mer undermineras frivilligheten.

Även när det kommer till att vaccinera barn ner till tolv år finns det etiska problem, enligt Mats Johansson.

För då har vi kommit till nästa princip som säger att all sjukvård ska vara till för din egen skull, inte någon annans.

– Här tycker jag att det är ganska uppenbart att den bakomliggande argumentationen är att barn som grupp bör vaccinera sig för att minska samhällssmittan, inte primärt för deras egen skull, säger Mats Johansson.

Men barn kan ju också bli sjuka?

– Det stämmer, men på gruppnivå är den väntade nyttan inte sådan att det normalt hade motiverat vaccination av hela åldersspannet. Och ju mindre nyttan är, desto tydligare blir det att annat ligger i vågskålen. I så fall, tycker jag att man ska tala klarspråk och säga att vi i första hand inte gör det här för barnens skull.

Det var också anledningen till att de äldsta prioriterades i första hand. Först nu, när det finns vaccin över, har diskussionen om barnen kommit. På så sätt, menar Mats Johansson, finns det en stor portion oärlighet i diskussionen.

Det faktum att de yngre inte själva kan ta ställning i frågan tillför ytterligare en etisk dimension.

– Man kan diskutera om 16-åringar är beslutskapabla, men så fort det handlar om barn blir det genast mer komplicerat.

Mats Johansson har ingen förståelse för personer som säger att de här besluten är enkla. Han tycker heller inte att frågan om nedstängningar av samhället, som många i Sverige krävde i början av pandemin, är enkel.

– Mötesfrihet, demonstrationsfrihet och min rätt att gå vart jag vill – det är grundläggande rättigheter, men nästan som över en natt började folk tjoa om att vi måste stänga ner, förbjuda och stänga skolorna. Jag menar inte att restriktioner är fel, men jag oroas av den lätthet med vilken man föreslår begränsningar av människors liv. Hur snabbt vi ropar på tvångsåtgärder. Det är oroväckande, säger han.

Jag oroas av den lätthet med vilken man föreslår begränsningar av människors liv. Hur snabbt vi ropar på tvångsåtgärder.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

KD-politiker: Gör annandag pingst till helgdag

Motionsfloden. Återinför annandag pingst som helgdag. Det föreslår kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson i en motion... lördag 23/10 22:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier