Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Linus Andersson och Henrik Evertsson straffas för sitt filmande vid Estonia. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Estonia-filmare får skärpt straff

Två män i ett filmteam som skickade ner en dykrobot till Estonias vrak får skärpta straff av hovrätten för västra Sverige. Båda döms till 80 dagsböter för brott mot gravfriden.

Det är en fördubbling av straffet från tingsrätten.

Nyheter · Publicerad 21:00, 29 mar 2023

Hovrätten anser att intresset av att skydda gravfriden väger tyngre än det journalistiska intresse som männen haft. Två av rättens ledamöter ville dock fastställa straffet 40 dagsböter från tingsrättens dom.

Estonia sjönk i hårt väder på Östersjön i september 1994. 25 år senare, hösten 2019, skickade ett filmteam ner en dykrobot till havsbotten för att ta bilder av vraket. Bland annat filmades ett stort, tidigare okänt, hål i färjans skrov.

Bilder visades i dokumentären ”Estonia – fyndet som förändrar allt” på Discovery 2020, och väckte stor uppmärksamhet. De ledde bland annat till att Statens haverikommission startade en ny utredning om vad som hände när fartyget gick under.

Men vraket skyddas av en särskild lag om gravfrid. Denna gravfrid åtalades filmaren Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson, som var filmteamets två svenska medlemmar, för att ha brutit mot.

De åtalade hänvisar dock till yttrandefriheten, och anser att dykningarna var nödvändiga för att få mera kunskap om en stor katastrof som inte utretts ordentligt.

Männen har också framhållit att de utgick från Tyskland med en tysk båt, och att just Tyskland inte skrivit under lagen om gravfrid vid Estonia.

Det sistnämnda resonemanget köpte Göteborgs tingsrätt i en första prövning. Men hovrätten beslutade senare att gravfridslagen gäller även i detta fall, och skickade ärendet tillbaka till den lägre instansen.

Efter en andra rättegång i tingsrätten dömdes de åtalade till 40 dagsböter vardera. Men nu dömer hovrätten alltså männen till 80 dagsböter vardera.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10