Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Islamiska staten kan ha fått ekonomiska medel från svenska Ericsson. På bilden ses terrorgruppen i Syrien. Foto: Aamaq News Agency/AP/TT

Ericssontoppar får ej ansvarsfrihet efter misstänkta IS-mutor

Anställda på telekombolaget Ericsson misstänks ha betalat mutor till Islamiska staten i samband med utbyggnad av mobilnätet i Irak. I tisdags röstade företagets ägare mot att ge styrelsen och vd:n ansvarsfrihet för den misstänkta korruptionen. I styrelsen sitter bland annat näringslivstoppen Jacob Wallenberg.

Nyheter · Publicerad 20:10, 30 mar 2022

Det var knappast festligt när Ericsson hade kallat ägarna till stämma. Dels var den helt digital, dels var ämnet mutade IS-terrorister i Irak.

Huvudfrågan var ansvarsfrihet eller ej för styrelse och vd. Swedbank Robur, Cevian, Nordea Fonder, Första AP-fonden och Folksam var några av de större ägarna som röstade mot på den frågan.

Därmed nådde dessa ägare minimikravet tio procent, vilket krävs för att styrelsen och vd ska prickas. Innebörden är, förutom den rena förtroendeknäppen på näsan, att de berörda kan stämmas av ägarna för den skada de åsamkat bolaget.

Bakgrunden till att Ericssondirektörerna nu nekas ansvarsfrihet av ägarna är avslöjadet om att anställda på företaget misstänks ha betalat mutor till Islamiska staten under arbetet med att bygga ut mobilnätet i landet 2014. För att få mobilsystemen att fungera måste montörerna nämligen köra runt med mätutrustning, och det är inget man gör obemärkt i ett kalifat präglat av vägspärrar och kontroller. 

Ericsson tog själv fram en utredning kring händelsen 2019, men den hölls hemlig inom företaget tills journalister, bland annat SVT:s Uppdrag granskning, började trycka på. Då tvingades Ericsson krypa till korset och erkänna.

Samtidigt som styrelsen och vd:n inte får ansvarsfrihet valde ägarna att ställa sig bakom ett omval av dem.

– Det kommer väldigt mycket kritik mot hur ledningen har skött informationen, eller undanhållit informationen, men ändå är det fullt förtroende för samma ledning, samma vd och samma styrelse som ska fortsätta sköta det här bolaget framåt. Det är mycket märkligt, säger SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström i Rapport.

Ericsson ägs främst av familjen Wallenberg via bolaget Investor, vars ordförande är Jacob Wallenberg. Han är också vice ordförande för Ericsson.

– Det här är ett haveri för Wallenberg och industrivärlden, säger Kristina Lagerström

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att utfallet i omröstningen är ”bra och rimligt” eftersom det saknas tillräcklig information.

– Det finns alldeles för lite information för att det ska gå att bevilja ansvarsfrihet i det här läget, samtidigt som det inte finns tillräcklig information för att säga att styrelsens ledamöter inte förtjänar att bli omvalda, säger han till TT efter stämman.

Det här är ett haveri för Wallenberg och industrivärlden.

Fackupprop för samvetsfrihet – vill inte ange papperslösa

Samvetsfrihet. Tunga fackförbund, vänsterpolitiker och debattörer driver just nu en kampanj för att lärare, läkare... onsdag 22/3 07:00

Evangeliets utmanande erbjudande är en ny identitet i Kristus

Ledare I centrum av det kristna evangeliet står något som förr brukade beskrivas som det ”saliga bytet”:... onsdag 22/3 00:10

Fler förhandlingar förlänger konflikten

Israelkrönika Mönstret känns välbekant: Precis före den muslimska fastemånaden ramadan organiseras ett regionalt... onsdag 22/3 00:00