Nyheter

Erdogan: Räkna inte med stöd till svensk Natoansökan

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i nuläget inga planer på att släppa in Sverige i Nato. Foto: Turkish Presidency/AP/TT
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har i nuläget inga planer på att släppa in Sverige i Nato. Foto: Turkish Presidency/AP/TT
Upprörda människor protesterade utanför Sveriges konsulat i Istanbul i helgen. Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Upprörda människor protesterade utanför Sveriges konsulat i Istanbul i helgen. Foto: Emrah Gurel/AP/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att Sverige inte ska förvänta sig att Turkiet stödjer den svenska ansökan till Nato, skriver nyhetsbyrån AP.– Det kommer inte att hända, säger Erdogan.

Publicerad Uppdaterad

Flera händelser i Sverige under den senaste tiden har väckt ilska i Turkiet.

Bland annat hängdes en docka föreställande president Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus tidigare i januari.

Händelsen ledde till att ett planerat besök av talman Andreas Norlén i det turkiska parlamentet ställdes in.

I lördags meddelade försvarsminister Pål Jonson (M) att hans möte med sin turkiska motsvarighet Hulusi Akar i Tyskland också skjutits upp.

Beskedet kommer efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan bränt en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm i lördags.

Erdogan kallar koranbränningen en förolämpning mot alla, inte minst muslimer. Han kritiserar också svenska myndigheter för att tillåta kurdiska grupper att demonstrera med PKK-flaggor.

– Ni låter terrororganisationer löpa amok och förväntar er sedan stöd för att träda in i Nato. Det kommer inte att hända, sade Erdogan på måndagen enligt nyhetsbyrån AP.

Om inte Sverige visar respekt för Turkiet och muslimer kommer det inte att ”bli något stöd från oss i Natofrågan”, vidhåller Erdogan.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i ett skriftligt uttalande till TT att han inte vill kommentera Erdogans ord.

”Jag kan inte kommentera uttalandet i kväll utan vill förstå exakt vad som sagts. Men Sverige kommer att respektera den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap”, skriver Billström.

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg säger till tyska Die Welt att han personligen är emot den typen av beteende som uppvisats vid bland annat koranbränningen, men att yttrande- och åsiktsfrihet är grundvalar i Sverige och i alla andra Natoländer.

Erdogan pekar ut koranbränningen som ett hatbrott som inte borde skyddas av yttrandefriheten.

– De som tillåtit en sådan skam utanför vår ambassad kan inte längre förvänta sig någon välvilja från oss, säger den turkiske presidenten, enligt AP.

Flera muslimska länder, däribland Turkiet, har protesterat mot att Rasmus Paludan fick tillstånd för sin koranbränning.

Demonstrationer har bland annat anordnats mot Sverige utanför det svenska generalkonsulatet i turkiska Istanbul och utanför ambassaden i irakiska Bagdad.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har fördömt koranbränningen och kallat den ”djupt respektlös”. Samtidigt har han påtalat att yttrandefrihet är en ”grundläggande del av demokratin”.

Kristerssons fördömande har i sin tur kritiserats av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

”Som de flesta säkert har förstått så är det här utspelet från regeringen mycket, mycket bekymrande, i mina ögon. Regeringen bör i varje läge otvetydigt stå upp för vår svenska yttrandefrihet”, skriver han på Facebook.

Han menar att det handlar om en ”undfallenhet gentemot islamistiska krafter” och att det är ”en farlig väg att gå”.

Turkiet är tillsammans med Ungern det enda Natoland som ännu inte ratificerat Sveriges och Finlands ansökan till försvarsalliansen.

Medan tonen från Turkiet hårdnat har Ungern signalerat att landet ställer sig positivt till Sverige och Finland i Nato. Ett godkännande väntas i ungerska parlamentet i vår.

Powered by Labrador CMS