Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Equmeniapastor tar nu plats i riksdagen

Jakob Olofsgård (L), före detta pastor i Equmeniakyrkan i Jönköping, tar plats i riksdagen den 1 augusti. I den kyrkliga världen har han lyft hbtq-frågor, men när det gäller politiken är det främst sociala frågor, skola och integration som han brinner för.

Nyheter · Publicerad 15:00, 23 jun 2021

Jakob Olofsgård var ersättare för Emma Carlsson Löfdahl, som lämnar sin plats i riksdagen i förtid. Hon har suttit som politisk vilde sedan våren 2019, då det bröt ut en mediestorm kring hennes boende i Stockholm.

Olofsgård säger att hans politiska engagemang bottnar i hans kristna tro. Men han tycker samtidigt inte att partipolitiken har i predikstolen att göra.

Inom den frikyrkliga debatten om samkönade relationer har han dock valt en hbtq-liberal linje.

”Kristna fick ge upp sin syn på slavar, ge upp sin syn på kvinnliga ledare, och det är nu de ger upp synen att ömsesidig kärlek mellan två vuxna människor av samma kön är synd,” skrev han på Twitter den 10 juni.

Att kliva in i riksdagen i samband med en regeringskris, samtidigt som Liberalerna ligger under riksdagsspärren i opinionsmätningarna, är enligt Olofsgård en utmaning.

– ​Som liberal är man van vid att det händer mycket inom partiet, vilket det gjort under våren, säger han och tillägger att han anser att regeringskrisen haft det goda med sig att Liberalerna öppet tagit ställning för en framtida borgerlig regering

– ​Ser man till vårt opinionsläge så behöver vi ge väljarna den här tydligheten, vilket har varit svårt under den tid som varit.

När Jakob Olofsgård talar om vad som ska lyfta Liberalerna framöver nämner han både sociala frågor, skola och integration. Han nämner även den omdebatterade bostadspolitiken, som utlöste regeringskrisen.

– Fri hyressättning i nyproduktion kommer att underlätta för de fastighetsbolag som nu inte vågar bygga mycket nytt. Och ökar bostadsbyggandet frigörs andra bostäder, där vi inte har fri hyressättning, säger han.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier