Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

En trovärdig berättelse

Nyheter · Publicerad 06:00, 28 jan 2011

– Karins berättelse verkar väldigt trovärdig, säger Monica Dahlström-Lannes, som varit polis och kriminalinspektör, och därefter lärare på Polishögskolan, rådgivare åt Socialstyrelsen och vice ordförande i föreningen ECPAT.
Monica Dahlström-Lannes har haft kontakt med Karin via samtal och e-post i över två år.

– Jag tycker hennes berättelse verkar väldigt trovärdig. Det är en rädd kvinna som berättar vad hon varit utsatt för, men som inte blir behandlad med den respekt man ska bli behandlad med som brottsoffer, säger Monica Dahlström-Lannes. Hon förvånas över att Karin inte fått sin rättssak prövad, att hon inte blivit ordentligt förhörd, att polisen inte har hört andra vittnen, att man inte har tagit in de bevis som faktiskt skulle finnas.
– Det har inte hänt någonting. Karin har varit väldigt rädd, dödsförskräckt skulle jag vilja säga. Detta att tvingas leva skyddad och att absolut ingenting händer, och att allt i stället vänds emot henne. Så länge jag har följt henne har hon inte ändrat sina uppgifter, utan varit väldigt strukturerad.

Hennes sambo menar att hennes berättelse är ett sätt att hämnas. Vad säger du om ett sådant påstående?
– Nej, så upplever jag henne inte. Det är inte hat eller ett hämndbegär som hon har visat, utan det är att hon vill ha upprättelse för de brott hon har varit utsatt för.

Vad hade hänt i normala fall, om den brottsmisstänkte inte hade varit polis?
– I normala fall ska ett brottsoffer höras väldigt snabbt, så fort det bara går. Sedan tar man in rättsintyg, genomför kanske topsning (salivprov) av den misstänkte, förhör med människor runt omkring som kan styrka berättelsen.

Har det här hänt i det här fallet?
– Nej, det har det inte. Sedan ska ju det här underlaget prövas för att sedan ta ett beslut.

Nu har det tagit två och ett halvt år?
– Ja, det är ju under all kritik. Det är det här som jag inte förstår. Något slags beslut eller avslut måste man ju göra. Jag förstår inte hur man har tänkt i det här fallet.

Åklagaren menar att det inte går att styrka att en våldtäkt begåtts?
– Det är klart att det inte går att styrka om man inte hör någon. Det är det här klassiska, man tar inte in någonting och sedan säger man att det inte går att styrka. Så kan man väl inte göra? Det är ju så löjligt att man inte tror att det är sant. Det finns underlag, det finns människor som kan höras, men man gör det inte...

Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20