Nyheter

Emanuel Minos är död

Emanuel Minos tillsammans med sin hustru Aase utanför baptistkyrkan i Ed i Dalsland där han höll sin första predikan. Då var han fem år gammal.

Den norske predikanten Emanuel Minos fick natten mot lördag hembud efter en kort tids sjukdom.

Den norske predikanten, evangelisten och väckelseprofilen, Emanuel Minos har avlidit under natten mot lördag. Det rapporterar den norska tidningen Dagen.
Emanuel Minos blev 88 år gammal.
Finn Henrik Friis Larsen, god vän med den framlidne Minos, berättar för tidningen att pingstpredikanten drabbades av lunginflammation i början av månaden.
– Han har varit på Diakonihemmet men fick komma hem igen till helgen och bad mig komma över för att be för honom. Vi hade en härlig stund tillsammans med min hustru Solveig och Aase (Minos hustru), säger Friis Larsen, som uppfattade den åldrande evangelisten som optimistisk.
– Han litade på Gud och var väldigt tacksam för förbön, säger Friis Larsen.
Han berättar också att Minos var klar i tanke och ord in i det sista, trots hans höga ålder.

Emanuel Minos föddes 1925 i belgiska Kongo, nuvarande Demokratiska republiken Kongo, av en grekisk pappa och egyptisk mamma. Han adopterades i tidig ålder av en norsk missionärsfamilj och blev ett av de första adoptivbarnen i Norge som kom från ett land utanför Norden.
Redan vid fyra års ålder fick Emanuel Minos uppleva frälsningen och vid fem års ålder höll han sin första predikan, i Baptistkyrkan i dalslänska Ed 1931. När han var sex år gammal hade han läst hela Bibeln.
Efter att ha varit aktiv i den norska motståndsrörelsen under andra världskriget studerade Minos teologi i England och USA och doktorerade sedan i ämnet.

Minos tjänst har genom åren kantats av en iver att evangelisera men också det profetiska har varit ett kännetecken hos honom.
Runt mitten av 1930-talet frambar han en profetia om att järnmalm som lämnat landet skulle komma åter i form av krigsskepp och kanoner och skjuta den norska staden Narvik i bitar. Något som blev verklighet vid invasionen av Norge och just staden Narvik.

Minos har författat sex böcker och blev årets hedersevangelist under utdelningen av Roger Larssons Evangelistfonds stipendium.
Emanuel Minos lämnar efter sig hustrun Aase, flera barn och barnbarn.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS