Nyheter

Elsa Widding väljer att lämna SD – blir politisk vilde

SD-politikern Elsa Widding är så besviken på sitt parti att hon nu blir politisk vilde i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
SD-politikern Elsa Widding är så besviken på sitt parti att hon nu blir politisk vilde i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Mats Persson (L). Foto: Caisa Rasmussen/TT
Mats Persson (L). Foto: Caisa Rasmussen/TT

Riksdagsledamoten Elsa Widding lämnar SD, men sitter kvar som politisk vilde. Orsaken är, enligt Widding, partiets uteblivna stöd när en L-topp anklagar henne för att bland annat ”ge stöd till konspirationsteorier om Förintelsen”.

Publicerad Uppdaterad

En gräns har passerats.

Elsa Widding

Elsa Widding valdes in i riksdagen förra året. Nyligen fick hon kritik för att ha deltagit på en norsk konferens tillsammans med personer som ifrågasatt massvaccineringen och den gängse bilden av klimatförändringarna. Men det uppges även att personer som relativiserat Förintelsen fanns på plats.

Utbildningsminister Mats Persson (L) var en av dem som var kritiska.

”Widding visar prov på ett kunskapsförakt som inte anstår en riksdagsledamot. Det är allvarligt att ge stöd till konspirationsteorier om klimat, vaccin och Förintelsen. Hon måste nu visa att hon står upp för vetenskap”, skrev Persson på Twitter.

Elsa Widding säger nu att hon har blivit utsatt för en smutskastningskampanj av ledande L-företrädare. Något som hon menar att hennes eget parti, SD, inte har tagit avstånd ifrån.

– Jag hade förväntat mig att mitt parti tog avstånd mot dessa avskyvärda påhopp som Liberalernas främsta företrädare gör sig skyldiga till. De anklagar mig för att stödja de som förnekar eller förringar ett fruktansvärt folkmord på sex miljoner judar, säger Elsa Widding i en Youtubevideo som hon har delat på Twitter.

– Trots detta förtal väljer SD att inte kommentera frågan i media. Men tystnaden talar sitt tydliga språk. En gräns har nu passerats även här. Jag har därför bestämt mig för att lämna partiet, säger Elsa Widding vidare.

Twitter frågar Widding såväl L som Svenska Dagbladet vem på konferensen som har förnekat Förintelsen. SvD skrev nämligen inledningsvis att ”förintelseförnekare” deltog i den aktuella konferensen, men har senare ändrat den formuleringen till ”personer som relativiserat Förintelsen”.

Tidningen Expo uppger att organisationen Children’s Health Defense Europe, vars moderorganisation leds av den demokratiske politikern Robert F. Kennedy Jr, var en av konferensens arrangörer. Expo uppger även att Widding delat scen med den brittiske parlamentsledamoten Andrew Bridgen. Såväl Kennedy Jr som Bridgen har gjort uttalanden där de jämfört pandemiåtgärder med Nazitysklands behandling av judar.

Elsa Widding säger sig inte känna till att konferensdeltagare skulle ha ägnat sig åt relativisering av Förintelsen och betonar att hon i så fall inte står bakom det.

Hon sågar Mats Perssons inställning till vad hon själv anser handlar om sökande efter kunskap.

”Läkare, forskare och professorer som tar sig tid att åka till konferenser runt om i världen är enligt Mats Persson inte värda att ens lyssna till”, skriver hon i nätpublikationen Det goda samhället.

Elsa Widding kommer att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde. SD:s gruppledare Linda Lindberg uppger att Widding kommer rösta med SD i kommande viktiga omröstningar.

Powered by Labrador CMS