Den 18 januari startar böneveckan för kristen enhet, som har arbetats fram av Kyrkornas världsråd och Vatikanen. Den genomförs varje år i mer än 120 länder och är enligt arrangörerna världens största ekumeniska manifestation.
Sveriges kristna råd översätter och bearbetar det internationella grundmaterialet för veckan, som i år har förberetts av klosterkommuniteten Grandchamp i Schweiz.
Kommuniteten består av 40 systrar från olika generationer, kyrkliga traditioner, länder och kontinenter. De har också valt årets tema, ”Bli kvar i min kärlek så skall ni bära rik frukt”, som enligt ett pressmeddelande ”uttrycker Grandchamps kallelse till bön, försoning och kyrkans enhet och i hela den mänskliga familjen”.
I Sverige firas ofta böneveckans huvudgudstjänst söndagen den 24 januari, lokalt med representanter för församlingar från olika kyrkor och samfund. I år blir det annorlunda.
– Vi kommer inte att kunna samlas i större grupper för att be tillsammans. Däremot kan vi enskilt be eller i mindre grupper mötas till bön för kristen enhet, säger Olle Kristenson, teologisk rådgivare vid Sveriges kristna råd.
– Bönen är en kraft som aldrig kan överbetonas och det är särskilt viktigt att stryka under detta i en tid som av många upplevs förlamande under pågående pandemi. I en svår tid samlas många människor till bön, inte för att dra sig undan ansvar utan för att hämta kraft för att möta tidens utmaningar, fortsätter han.
– Bönen, både den enskilda och den gemensamma, är själva livsnerven för oss som kristna. Den hjälper oss att växa i tro och hämta kraft för att möta tidens utmaningar, säger Olle Kristenson.
På SKR:s hemsida finns material att ladda ner inför Böneveckan, exempelvis gudstjänstordning, film och sångmaterial.