Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Ekström ställdes mot väggen om islamism i skolböcker

Utbildningsminister Anna Ekström riktade udden mot konfessionella friskolor då hon fick svara på frågor gällande avslöjandet att islamistisk propaganda finns i läromedel på svenska skolor. – Är det inte dags att den socialdemokratiska regeringen slutar sila mygg men svälja kameler? sade KD-politikern Gudrun Brunegård som var den som tagit initiativ till debatten.

Nyheter · Publicerad 17:00, 9 dec 2019

Nyheten om att svenska skolor köpt in modersmålsböcker i persiska med antisemitiska och islamistiska inslag publicerades först i Världen idag. Därefter togs den upp av flera andra medier. Det var personal på en kommunal skola i Östhammar som slog larm om de aktuella läromedlen.

”Böckerna innehåller religiös propaganda, en berättelse om en barnsoldat och hets mot Israel, som beskrivs som 'djävulen'. Detta är inte acceptabelt”, skriver Gudrun Brunegård i sin interpellation till Anna Ekström.

Brunegård frågar vilka åtgärder Ekström tänker vidta för att ta reda på vid vilka svenska skolor som det aktuella undervisningsmaterialet har använts. Hon undrar vidare ifall ministern ser något behov av granskning av läromedlen och vilka åtgärder Ekström kommer vidta för att elever med hemspråksundervisning inte ska utsättas för religiös och antidemokratisk propaganda.

Anna Ekström inledde riksdagsdebatten med att säga att hon ser mycket allvarligt på uppgifterna i medier. Sedan övergick hon till att prata om att all undervisning ska vara icke konfessionell och att detta även gäller fristående skolor med konfessionell inriktning. Hon tog upp den pågående utredningen om konfessionella inslag i skolväsendet och förslaget om etableringsstopp för nya fristående skolor med konfessionell inriktning.

Ministern nämnde även en utredning om modersmålsundervisning som är ute på remiss och den nyligen tillsatta utredningen om statens roll när det gäller läromedel i svensk skola.

Gudrun Brunegård konstaterade att flera av hennes frågor inte besvarades av Anna Ekström.

– Är inte ministern intresserad av att gå till botten med detta? undrade hon.

– Jag blir bedrövad när ministern i stället i generaliserande ordalag misstänkliggör konfessionella friskolor i stort. Det hade varit smakligt om ministern någon gång hade kunnat medge att den absoluta merparten av konfessionella friskolor gör ett alldeles utmärkt jobb, sade Gudrun Brunegård vidare.

Kritiken mot Anna Ekström slutade dock inte där.

– Kan inte ministern medge att när islamistiska läromedel används vid en vanlig svensk skola finns det större problem i Sverige än om elever som på familjens egen önskan har sökt sig till en konfessionell skola skulle råka få höra en frivillig bordsbön före skollunchen eller om elever på en vanlig kommunal skola skulle få gå på en dramatisering om varför vi firar jul? Är det inte dags att den socialdemokratiska regeringen slutar sila mygg men svälja kameler?

Anna Ekström svarade bland annat att hon är förhindrad att uttala sig om enskilda läromedel och enskilda skolor och att hon utgår ifrån att Skolinspektionen får information om olämpliga läromedel från personal eller elever på skolorna.

Kan inte ministern medge att när islamistiska läromedel används vid en vanlig svensk skola finns det större problem i Sverige än om elever som på familjens egen önskan har sökt sig till en konfessionell skola skulle råka få höra en frivillig bordsbön...?

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier