Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Efter woke-satsning: Storförlust för Disney

Disney och Netflix var några av de stora amerikanska medieföretag som förlorade totalt omkring 500 miljarder dollar i marknadsvärde under förra året. Disneys nygamla vd beklagar att företaget drogs in i en konflikt om Floridas lag mot hbtq-undervisning för barn.

Nyheter · Publicerad 07:00, 4 jan 2023

Walt Disney Company har på senare tid drabbats av miljardförluster, vilket Världen idag tidigare berättat om. Nu rapporterar Financial Times att företaget, liksom streamingtjänsten Netflix och andra stora medieföretag, förlorade hundratals miljarder dollar i marknadsvärde under 2022.

Disney-aktierna sjönk med 45 procent efter att uppföljaren till filmen Avatar misslyckades med att nå upp till förväntade biljettintäkter. Det är den kraftigaste minskningen på närmare 50 år, skriver Christian Post.

Paramount och Netflix förlorade 42 respektive 52 procent av sina marknadsvärden.

– Jag har bevakat den här sektorn under lång tid och jag har aldrig sett en sådan dålig samling data förut, säger Michael Nathanson, medieanalytiker vid SVB Moffett Nathanson, till Financial Times.

Disneys dystra resultat kommer samtidigt som mediejätten förväntas förlora 100 miljoner dollar på science fiction-komedin Strange World. Filmen, som har en sidohandling med hbtq-tema, nådde inte upp till förväntade biljettintäkter under Thanksgiving-helgen i USA.

Disney har kritiserats för ökningen av hbtq- och woke-inslag i företagets produktioner. Efter delstaten Floridas förbud mot skolundervisning om hbtq för barn ville Walt Disney Company få lagen upphävd. I läckta videor från ett möte med anställda avslöjades ett medvetet arbete med att lägga in hbtq- och queer-inslag i filmer och tv-serier.

Konservativa debattörer i USA anser att företaget har förlorat en stor del av den publik som har en traditionell familjesyn. Debattörerna hoppas nu att Disneys nygamla vd Bob Iger ska se ett samband mellan de ekonomiska förlusterna och det hbtq-aktivistiska innehållet.

I slutet av november beklagade Iger att företaget ”blev indraget i kontroverserna” kring Florida-lagen.

– Jag var ledsen över att se oss indragna i den striden, sade han i ett tal till sina anställda.

Iger menar att konflikten blev ”distraherande” och att ”den kan få negativa effekter”. Han tog dock inte avstånd ifrån hbtq-agendan.

– Det här företaget har berättat historier i hundra år och de historierna har haft en meningsfull, positiv inverkan på världen, och en av anledningarna till att de har haft en meningsfull, positiv inverkan är att en av grundvärderingarna i vårt historieberättande är inkludering och acceptans och tolerans, och vi kan inte förlora det, sade han.

Jag var ledsen över att se oss indragna i den striden.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10