I måndags berättade Världen idag om de familjepolitiska reformer som det konservativa styret i Ungern tänker införa för att få fart på det inhemska barnafödandet.
Medan många europeiska länder löser problemet med nedåtgående befolkningskurvor med immigration, vill Ungern ha fler ungerska barn, sade premiärministern Viktor Orbán i sitt tal till nationen.
Reformförslagen mötte genast svensk kritik.
”En knivsegg mot Ungerns kvinnor”, skrev Aftonbladets ledarskribent Pernilla Ericson, och menade att förslagen signalerar att det är kvinnans ansvar att ta hand om barnen.
Hon skrev även att Orbáns uttalanden ”ger obehagliga associationer till 1930-talets Tyskland”.
En som delade Pernilla Ericsons artikel är Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
”Politiken osar 30-tal, och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för”, skrev hon på Twitter.
Tweeten ledde till att Ungerns regering kallade upp Sveriges ambassadör till ett möte, skriver TT och påpekar att detta bekräftats av UD.
Enligt nyhetsbyrån AFP höll Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto därefter en presskonferens där han sade att Strandhälls uttalande är ”oacceptabelt”.
– Ungern spenderar pengar på familjer och Sverige spenderar pengar på migranter, ska han ha sagt.
Nu har även Ungerns familjeminister, Katalin Novák, kritiserat den svenska ministern.
”Jag blev chockad av att läsa att du hävdar att familjeskyddshandlingsplanen, som presenterades av premiärminister Viktor Orbán förra söndagen, återkallar 30-talets Tyskland”, skriver hon i ett öppet brev till Strandhäll.
Novák påpekar att det är ”ovanligt och ovänskapligt” att en europeisk regering fördömer en annan europeisk regering för dess inrikespolitik utan att använda ”traditionella diplomatiska kanaler” först.
Efter att ha gratulerat Strandhäll till att ”äntligen lyckats forma en svensk regering” skriver Katalin Novák att hon är medveten om de ideologiska skillnader som finns mellan de två länderna.
”Vi respekterar den svenska regeringens beslut om att ni anser att familjeåterförening och integration av immigranter är en topprioritering, och att migration är ert svar på de demografiska utmaningarna”, skriver Novák och påpekar att hon skulle vilja ha samma respekt tillbaka.
”I Ungern tror vi på starka familjer som samhällets grund”, förklarar hon.
Katalin Novák skriver vidare att Ungern följer skeendet i Sverige och respekterar hur det svenska folket har röstat.
Ifall Strandhäll är intresserad av Ungerns familjepolitik kan Novák personligen presentera den, skriver hon.
Samtidigt uppmanar hon Strandhäll att be om ursäkt.
”Det är oacceptabelt att du jämför Ungern med Nazityskland”, skriver hon.