Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

EFS och EFK ger inte upp live-möten

EFS satsar stort på webbsända gudstjänster med anledning av coronaviruset, men uppmanar till fortsatt gudstjänstverksamhet. Samtidigt försöker Evangeliska frikyrkan hitta vägar för att kunna genomföra sin kongress och sommarens Torpkonferens.

Nyheter · Publicerad 11:23, 18 mar 2020

EFK:s kongress ska enligt planen arrangeras om bara sex veckor, den 1–2 maj i Stockholm, och den anrika Torpkonferensen utanför Örebro är i år planerad till 15–21 juni. Med anledning av coronapandemin och de svenska myndigheternas bestämmelser undersöker nu samfundet hur detta påverkar arrangemangen i fråga.

– Vi genomför risk- och konsekvensanalyser som EFK:s styrelse och berörda ledningsgrupper kan luta sig mot i sina beslut, säger samundets kommunikationschef Kate Almroth i ett pressmeddelande.

Samfundet uppger att man söker vägar för att kunna genomföra Torpkonferensen och kongressen i någon form.

Evangeliska fosterlandsstiftelsen (EFS) förklarar att de tar den uppkomna situationen på största allvar och nu satsar stort på webbsända gudstjänster för riskgrupper och andra som väljer att stanna hemma på grund av virusepidemin. Samtidigt uppmanar de sina medlemskyrkor att fortsätta att hålla öppet och fira gudstjänster.

– I tider av kris behöver kyrkan ha öppna dörrar och finnas till för människor i nöd, säger EFS kommunikationschef Johan Ericson i ett pressmeddelande.

Missionsföreståndaren Kerstin Oderhem betonar dock att de inte ska utsätta sina riskgrupper för onödiga risker.

– Vi uppmanar därför riskgrupper, och alla som har någon typ av symptom i familjen, att hålla sig hemma. Vi tror också det är viktigt att just gudstjänsterna prioriteras framför andra typer av samlingar. Det är viktigt att kyrkan får vara en central plats för hopp och värme, inte minst i orostider, säger hon.

Webbsända gudstjänster ska produceras av EFS riksorganisation och sändas via Efsplay.nu. På så sätt behöver inte de enskilda lokalföreningarna ta ansvar för att ordna med gudstjänstsändningar.

– Vi kommer att sända från olika kyrkor varje söndag för att visa på bredden i vår rörelse. Vi vill sprida denna information så att alla som inte har möjlighet att gå i kyrkan på söndagarna får del av våra sändningar, säger Johan Ericson.

Det är viktigt att kyrkan får vara en central plats för hopp och värme, inte minst i orostider.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...