Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannes 20:21

Världen idag

EFK-pastorer ogillar Sea-utträde

Som Världen idag nyligen berättat har Evangeliska Frikyrkan (EFK) valt att lämna Svenska evangeliska alliansen (Sea). Men beslutet upprör en rad pastorer inom EFK som oroas över att det är en signal om att det frikyrkliga samfundet vill tona ned rörelsens teologiska grund.

Nyheter · Publicerad 21:00, 28 feb 2022

I en debattartikel i Dagen undertecknad av 21 pastorer inom EFK riktar man skarp kritik mot samfundsledningens beslut att lämna Sea. Bland pastorerna finns bland annat Stefan Swärd, David Duveskog, Hans Jansson, Anders Blåberg, Kim Brynte och Christer Roshamn.

”Seas tydliga profil har gjort att man har kunnat driva frågor med större bredd och kraft än andra ekumeniska organ, som Sveriges kristna råd och Svenska missionsrådet, som inte har en gemensam evangelikal grund”, skriver pastorerna.

De är oroliga för att det bakom EFK:s offentliga markering mot den evangeliska alliansen ”finns en stark strömning inom samfundet att tona ned den teologiska grund som EFK från början byggt på och som stämmer väl överens med vad Sea står för”.

Sea står upp för bibeltro och är en nödvändig motkraft mot liberalisering och urvattning av evangelikal teologi och står också upp för en klassisk kristen hållning i äktenskaps- och sexualfrågor, menar pastorerna.

”Vi anser att EFK:s styrelse bör riva upp beslutet att lämna Sea, man ska göra om och göra rätt. Vi vill också uppmana lokala EFK-församlingar att sluta upp bakom Sea och bli partner i organisationen”, skriver man.

I ett debattsvar menar samfundsledningen att beslutet att lämna alliansen var rätt och hävdar att Sea inte ”är en samlad röst för den evangelikala kristenheten i Sverige”.

”Att vi slutar som nätverkspartner har … inget att göra med äktenskapssyn eller någon annan av deras kärnfrågor”, skriver man.

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

EFS förlorar miljonbidrag

Samfund. EFS drabbas hårt när reglerna för bidrag till trossamfund stramas åt. – Vi förlorar mellan två och... söndag 3/7 15:00

Utomhus-rekord av suverän Duplantis: ”Otroligt”

Friidrott. 6,16. Armand Duplantis putsade till sitt eget utomhusrekord inför hemmapubliken på Stockholms... lördag 2/7 18:00

”Jag känner frid inombords när jag lyssnar till er”

Missionsglimten Det är rusningstrafik i miljonstaden Istanbul. När jag ser de stillastående bilköerna blir jag... fredag 1/7 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier