Nyheter
EFK-pastorer: Därför kritiserar vi samfundets hbtq-rapport
– Man försöker bejaka det som man kallar för synd. Det säger Ruben Johansson, pastor i Korskyrkan i Ludvika, apropå Evangeliska frikyrkans rapport om samkönade relationer. Han är en av de 51 pastorer och ledare inom samfundet som nyligen kritiserade rapporten i en debattartikel i Dagen.
Den här rösten måste EFK lyssna till.
Bo Wettéus
Det var i torsdags förra veckan som Dagen publicerade en debattartikel med underskrifter från 51 EFK-ledare, som riktar kritik mot samfundets nya rapport Helighet och barmhärtighet, där det står att personer som lever i samkönade relationer bör välkomnas som medlemmar i EFK-församlingar.
Samtidigt som de 51 ledarna i Dagenartikeln välkomnar att rapporten sätter ljus på vikten av att bemöta alla människor med kärlek och respekt, menar de att den är svårläst och har brister vad gäller både bibelutläggningen och råden.
”Frågan är om de som formulerat dessa råd insett dessa konsekvenser eller ej?” skriver de 51 ledarna och menar att följden av att följa råden kommer bli en förändrad äktenskapssyn.
Om rådet är att välkomna samkönade sambopar kan konsekvensen, enligt debattörerna, bli att heterosexuella sambopar välkomnas utan någon undervisning om äktenskapet.
”Men om rådet ska förutsätta att de par man ska välkomna är gifta, oavsett om de är heterosexuella eller homosexuella, då har EFK bytt äktenskapssyn”, skriver de.
Världen idag har talat med tre pastorer som har skrivit under debattartikeln: Charlotta Aginger från Elimkyrkan i Stockholmsförorten Skärholmen, Ruben Johansson från Korskyrkan i Ludvika samt den numera pensionerade Bo Wettéus från Filadelfia i Örebro.
De pekar samtliga på att det är många pastorer inom EFK som helt enkelt inte håller med om rapportens slutsatser och menar att det är viktigt att det kommer fram.
– De flesta av de här 51 är ju aktiva pastorer, så den här rösten måste EFK lyssna till tycker jag, säger Bo Wettéus.
Huvudproblemet med rapporten är, enligt de tre ledarna, en tvetydighet i slutsatserna och råden. Detta i och med att den å ena sidan slår fast att samkönat sex är en synd enligt Bibeln, å andra sidan uppmanar församlingarna att välkomna samkönade par som medlemmar och ledare.
– Man försöker bejaka det som man kallar för synd. Det går inte ihop. Mitt hjärta är att alla människor ska få del av en nåd, men också av sanning, säger Ruben Johansson.
Charlotta Aginger påpekar att hon möter många människor som brottas med samkönad sexuell attraktion och att hon har en stor respekt för den kampen, men att det också finns många i församlingarna som är singlar och kan ha en kamp på det sexuella området av den anledningen, liksom det finns många andra saker som man som lärjunge kan brottas med.
– Grejen är att vi alla brottas. Det finns en smärta i att få upptäcka sin synd, men det finns också en enorm befrielse i att få komma till Gud och säga ”förlåt” och jag har inte rätt att ta den ifrån någon, säger hon.
Världen idag har även frågat de tre EFK-profilerna ifall de har förtroende för EFK-ledningen, och hur de ser på samfundets framtid, men de meddelar att de tycker att det är för tidigt att svara på dessa frågor.