Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att det är ”barockt” att personer som klassas som säkerhetshot släpps på fri fot medan andra utvisas för att de tagit ut för lite semester. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ebba Busch Thor: Håll imamerna i förvar i ett år

KD-ledaren Ebba Busch Thor attackerar regeringen för att ha släppt sex radikala islamister på ”fri fot”. – Det är bara att hålla de här imamerna i förvar, säger hon.

Nyheter · Publicerad 13:56, 6 nov 2019

Busch Thor påpekar att lagen tillåter att hålla utlänningar, som utgör ett hot mot rikets säkerhet, i förvar i upp till ett år.

Hon är kritisk till regeringens beslut om att de ska släppas ur förvar.

– Stresstesta hur länge det är möjligt att hålla dem i förvar i stället, men det har man inte prövat här, säger Busch Thor.

Hon tillägger att under den tiden de radikala islamisterna hålls i förvar, så kan regeringen förhandla med islamisternas hemländer om att de ska ta emot dem som ska utvisas.

– Regeringen släpper alltså personer som utgör ett hot mot rikets säkerhet på fri fot. Och de behöver inte ens göra det, säger KD-ledaren.

Hon nämner att utlänningar som arbetar i Sverige och är ”lojala mot landet” utvisas för att de tagit ut för lite semester, medan personer som klassas som säkerhetshot släpps på fri fot.

– Det är fullkomligt barockt, säger Busch Thor.

Regeringen har fattat beslut om att de sex männen ska utvisas eftersom de utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men utvisningarna kan inte verkställas på grund av situationen i deras hemländer.

Även Moderatledaren Ulf Kristersson har gått till hårt angrepp mot Stefan Löfvens regering sedan de sex männen försatts på fri fot.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har sagt att regeringen ”arbetar aktivt för att undanröja hindren mot utvisningarna”. Han har dock inte närmare redovisat vad detta innebär.

Experter på folkrätt är tveksamma till om det kommer att gå vägen.

– Det är möjligt att man lyckas med någon enstaka. Jag har svårt att tänka mig att man kommer att lyckas med alla sex, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.

– Det jag kan tänka mig är att man försöker utverka ett avtal med deras ursprungsländer med en försäkran om att de här personerna kommer att behandlas på ett korrekt sätt. Problemet är hur man ska försäkra sig om att det löftet eller garantin upprätthålls, säger han.

De släppta islamisterna:

Imam i Gävle, irakisk medborgare.

Gävleimam-ens son, irakisk medborgare.

Imam i Umeå, irakisk medborgare.

Man bosatt i Gävle, enligt egen uppgift tidigare imam i hemlandet.

Imam i Västerås, statslös.

Skolledare i Västsverige, egyptisk medborgare.

Källor: Migrations-överdomstolen, Skatteverket

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

John Ortberg tvingas bort från pastorstjänst

Den kände teologen och författaren John Ortberg tvingas lämna rollen som pastor i den amerikanska... tisdag 4/8 14:50

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens... tisdag 4/8 14:00

Senaste nytt

    Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

    Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

    Varför visar sig inte Gud tydligare?

    Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt