Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

”Always look on the bright side of life”, sjöng Ebba Busch under onsdagens partiledardebatt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ebba Busch citerade Bibeln och sjöng i riksdagsdebatt

Under partiledardebatten i riksdagen kritiserade som väntat oppositionspartierna regeringen. Ebba Busch (KD) valde dock en lite ovanlig taktik – sång och bibelcitat.

Debatten handlade annars en hel del om eventuella skattehöjningar, där statsminister Stefan Löfven (S) menade att det finns svenskar som bör bidra ännu mer till staten.

Nyheter · Publicerad 16:00, 9 jun 2021

Vid partiledardebatten på onsdagen menade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att Löfven försöker få misslyckanden vad gäller skola och kriminalitet att framstå som segrar.

– Vi har alltså en regering vars inställning till händelseutvecklingen i landet alltför ofta tycks vara inspirerad av slutscenen i The Life of Brian, sade hon för att sedan sjunga strofen ”Always look on the bright side of life” från den välkända filmen av humorgruppen Monty Python.

– Själv tänker jag mer på orden: ”Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör”, sade Ebba Busch och citerade därmed Jesu ord på korset.

Partiledardebatten i riksdagen blev i övrigt en försmak av hur valrörelsen sannolikt kommer att låta.

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserade regeringen för att vara svag. Han hävdade att missmodet och pessimismen växer i landet och varnade för en växande långtidsarbetslöshet.

Kristersson anklagade också regeringen för att göra för lite mot kriminaliteten. Att straffrabatten för unga inte tas bort helt beskrev M-ledaren som ett hån mot brottsoffren.

– Vårt en gång så trygga land har förvandlats till ett Chicago med otrygghet, splittring och förslumning, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I tisdags blev det offentligt hur flera länders polis har frihetsberövat ett stort antal gängkriminella och Löfven tyckte det var konstigt att oppositionen inte kan glädja sig åt svensk polis framgångar.

Ulf Kristersson kontrade med att påpeka att Socialdemokraterna inte vill utreda att låta polisen avlyssna kriminella i preventivt syfte, vilket gjorts under den internationella insatsen.

– Socialdemokraterna säger nej. Ett sådant hyckleri, sade han.

Ebba Busch varnade väljarna för att köpa grisen i säcken om de röstar på en rödgrön regering som stödjer sig på S, MP, C och V.

– Är det de röda skattehöjningarna man får eller de gröna skattesänkningarna? Rött nej till valfrihet eller grönt ja? sade hon.

Löfven fick även försvara sig mot potentiella samarbetspartners efter valet.

– Nu aviserar S att man vill chockhöja skatten på viktiga delar av ekonomin, vi säger tydligt nej till denna ogenomtänkta väg framåt, sade C-ledaren Annie Lööf.

Hon undrade vilka partier S tänker genomföra skattehöjningar på kapital och sparande med.

Löfven uppgav att förslagen ännu bara finns i en rapport från arbetsgrupp i partiet. Han underströk dock att det kommer behövas mycket resurser till välfärden.

– Vårt parti tycker att de som har det bäst faktiskt kan bidra lite till, sade han.

Vårt en gång så trygga land har förvandlats till ett Chicago med otrygghet, splittring och förslumning.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier