Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Två män utklädda till kvinnor kommer att läsa sagor för 4–8-åringar i Harplinge församlingsgård i Halland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Dragqueens ska läsa sagor i Svenska kyrkan

Två dragqueens ska läsa sagor för barn i Svenska kyrkan i Harplinge. När Världen idag ringer upp församlingens kyrkoherde Peder Jarnvall så försvarar han initiativet.

Nyheter · Publicerad 10:19, 18 mar 2019

Lady Busty och Miss Shameless (Storbystade damen och Fröken Skamlös) är namnen på de två dragqueens som läst sagor på bibliotek på flera platser i Sverige. Nu ska de två kvinnoutklädda männen även besöka en kyrka.

Lördagen den 23 mars kommer de att läsa sagor för 4–8-åringar i Harplinge församlingsgård i Halland.

”I sagorna får världen vara precis så olik, stor och kärleksfull som den är. Fantasi och sagor har inga normer eller gränser”, skriver Svenska kyrkan i Harplinge-Steninge på sin hemsida.

Världen idag tar kontakt med församlingsherden Peder Jarnvall för att höra varför de ordnar sagostunden.

– Drag Queen Story Hour är ett led i vårt arbete med Regnbågsnyckeln. Det är ett htbq-certifieringsarbete som Svenska kyrkan ansvarar för, säger han.

Hur tycker ni att det rimmar med Bibelns ord om att Gud skapade människan till man och kvinna?

– Är det din åsikt?

Det är en fråga.

– Vilken skapelseberättelse tänker du på då? Den i första eller andra kapitlet i Första Mosebok?

Kyrkoherden syftar på att skapelseberättelsen beskrivs i två versioner och börjar ställa frågor om i vilken ordning de skrevs. Han medger dock att det i Första Mosebok står att Gud skapade människan ”till man och kvinna”.

– Absolut, men om vi ser på bibelcitatet utifrån ett forskningsperspektiv så bör man också fundera över: Om jag har två källor att välja mellan, att tolka utifrån, vilken väljer jag då? Är det den som passar min åsikt bäst eller är det den som skapar en viss motstridighet, ett litet gnissel i min tanke, så jag blir tvungen att tänka efter och kanske till och med bromsa eller omformulera min frågeställning?

Menar du att du tycker att den första berättelsen motsäger detta – att Gud skapade människan till man och kvinna?

– Nej, på intet sätt. Men vad står det i det första kapitlet?

Efter en diskussion om vad som står i Första Mosebok kapitel ett, kommer Peder Jarnvall in på frågan om transsexualitet.

– Det finns oerhört mycket forskning om transsexualitet i dag, säger han.

När Världen idag påpekar att samtalet inte gäller forskning, utan vad Bibeln säger, frågar han om det inte är hädelse att ”göra ordet större än Gud”.

Att aposteln Johannes skriver att Ordet de facto är Gud, tolkar Jarnvall som att Jesus är större än enskilda bibelverser.

Men frågan är hur ni ser på bibelordet om att Gud skapade människan till man och kvinna och hur ni anser att det rimmar med sagostunden.

– Just med den formuleringen har jag inget svar. Jag har inte tänkt på hur det rimmar. Jag skulle vilja svara på frågan med Jesu ord där han säger: Sanningen ska göra er fria. Den som uppmanar mig att leva i en lögn om min identitet gör mig till något annat än vad Gud har skapat mig till.

Att ha sagostund med dragqueens är ett led i vårt arbete med regnbågsnyckeln som är en del av den hbtq-certifiering som vi, genom Svenska kyrkans försorg.

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Ta vara på och ta på allvar de möjligheter som ges för att komma närmare Gud, livets källa.

Inför söndag Hebr 2:9–10 En källa förknippar vi oftast med vatten, en plats där man kan släcka sin törst. I våras sprang jag Göteborgsvarvet. Då handlar mycket om...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...