Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Två män utklädda till kvinnor kommer att läsa sagor för 4–8-åringar i Harplinge församlingsgård i Halland. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Dragqueens ska läsa sagor i Svenska kyrkan

Två dragqueens ska läsa sagor för barn i Svenska kyrkan i Harplinge. När Världen idag ringer upp församlingens kyrkoherde Peder Jarnvall så försvarar han initiativet.

Nyheter · Publicerad 10:19, 18 mar 2019

Lady Busty och Miss Shameless (Storbystade damen och Fröken Skamlös) är namnen på de två dragqueens som läst sagor på bibliotek på flera platser i Sverige. Nu ska de två kvinnoutklädda männen även besöka en kyrka.

Lördagen den 23 mars kommer de att läsa sagor för 4–8-åringar i Harplinge församlingsgård i Halland.

”I sagorna får världen vara precis så olik, stor och kärleksfull som den är. Fantasi och sagor har inga normer eller gränser”, skriver Svenska kyrkan i Harplinge-Steninge på sin hemsida.

Världen idag tar kontakt med församlingsherden Peder Jarnvall för att höra varför de ordnar sagostunden.

– Drag Queen Story Hour är ett led i vårt arbete med Regnbågsnyckeln. Det är ett htbq-certifieringsarbete som Svenska kyrkan ansvarar för, säger han.

Hur tycker ni att det rimmar med Bibelns ord om att Gud skapade människan till man och kvinna?

– Är det din åsikt?

Det är en fråga.

– Vilken skapelseberättelse tänker du på då? Den i första eller andra kapitlet i Första Mosebok?

Kyrkoherden syftar på att skapelseberättelsen beskrivs i två versioner och börjar ställa frågor om i vilken ordning de skrevs. Han medger dock att det i Första Mosebok står att Gud skapade människan ”till man och kvinna”.

– Absolut, men om vi ser på bibelcitatet utifrån ett forskningsperspektiv så bör man också fundera över: Om jag har två källor att välja mellan, att tolka utifrån, vilken väljer jag då? Är det den som passar min åsikt bäst eller är det den som skapar en viss motstridighet, ett litet gnissel i min tanke, så jag blir tvungen att tänka efter och kanske till och med bromsa eller omformulera min frågeställning?

Menar du att du tycker att den första berättelsen motsäger detta – att Gud skapade människan till man och kvinna?

– Nej, på intet sätt. Men vad står det i det första kapitlet?

Efter en diskussion om vad som står i Första Mosebok kapitel ett, kommer Peder Jarnvall in på frågan om transsexualitet.

– Det finns oerhört mycket forskning om transsexualitet i dag, säger han.

När Världen idag påpekar att samtalet inte gäller forskning, utan vad Bibeln säger, frågar han om det inte är hädelse att ”göra ordet större än Gud”.

Att aposteln Johannes skriver att Ordet de facto är Gud, tolkar Jarnvall som att Jesus är större än enskilda bibelverser.

Men frågan är hur ni ser på bibelordet om att Gud skapade människan till man och kvinna och hur ni anser att det rimmar med sagostunden.

– Just med den formuleringen har jag inget svar. Jag har inte tänkt på hur det rimmar. Jag skulle vilja svara på frågan med Jesu ord där han säger: Sanningen ska göra er fria. Den som uppmanar mig att leva i en lögn om min identitet gör mig till något annat än vad Gud har skapat mig till.

Att ha sagostund med dragqueens är ett led i vårt arbete med regnbågsnyckeln som är en del av den hbtq-certifiering som vi, genom Svenska kyrkans försorg.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier