Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Det var efter Trumps besök vid Mount Rushmore i juli förra året som han avslöjade planerna på en minnesträdgård med statyer över amerikanska hjältar. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Donald Trumps statyprojekt skrotat

Martin Luther King, Billy Graham med flera skulle ha avbildats i den minnesträdgård som Donald Trump beslöt att skapa för att hedra amerikanska hjältar. Men kongressen avsatte aldrig några medel för projektet, och nu har efterträdaren Joe Biden återkallat beslutet om statyparken.

Nyheter · Publicerad 07:00, 17 jun 2021

Världen idag skrev i januari att Donald Trump under sina sista dagar vid makten lade nya namn till dem som han önskade skulle hedras med en staty i en särskild minnesträdgård. Planen om The National Garden of American Heroes tillkännagavs förra sommaren, efter Trumps besök vid Mount Rushmore, det ikoniska minnesmärket med ansikten på presidenter uthuggna ur ett berg.

Bakgrunden till beslutet var den våg av vandalisering av historiska minnesmärken och statyer som skedde efter det att George Floyd dödades under ett polisingripande i Minneapolis.

”Inför denna förstörelse är det vårt ansvar som amerikaner att stå upp mot detta våld och att på ett fredligt sätt överföra vår storslagna nationella berättelse till framtida generationer genom nya monument över amerikanska hjältar”, stod det i den första presidentordern.

Två dagar före maktöverlämnandet, den 18 januari, lade Donald Trump i ett andra dekret till fler namn på personer han vill hedra med statyer. En av dem var abortmotståndaren och March for life-grundaren Nellie Gray. Övriga personer i listan inkluderar Billy Graham, Martin Luther King Jr och Jonathan Edwards.

Totalt består listan av 244 kända personer inom politik, näringsliv, vetenskap, litteratur, idrott med fler områden.

Inget praktiskt arbete med parken hade dock hunnit påbörjas, och kongressen avsatte aldrig några medel.

Nu har president Joe Biden satt slutgiltig punkt för drömmen genom att återkalla de två presidentordnar som gällde statyparken.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00