Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Dödspatruller uppges jaga tolkar och kristna

Tolkar, kristna och journalister i Afghanistan riskerar nu att sökas upp och misshandlas eller dödas, enligt olika rapporter.

Bland annat uppges talibanerna kräva att få se människors mobiltelefoner, där den som visar sig ha Bibeln nedladdad dödas direkt.

Nyheter · Publicerad 07:30, 24 aug 2021

Christian Post hänvisar dels till missionsorganisationen Front Alliance International, FAI, som har publicerat ett uttalande som uppges komma från ledare i den underjordiska församlingen i Afghanistan, dels till ett uttalande från den kristna Mellanösterninriktade tv-kanalen Sat-7.

– Vi hör från tillförlitliga källor att talibanerna kräver människor på deras telefoner, och om de hittar en nedladdad bibel på din enhet, så dödar de dig omedelbart. Det är oerhört farligt just nu för afghaner att ha någonting kristet över huvud taget på sina telefoner, säger Sat-7-ledaren Rex Rogers.

I det uttalande som uppges komma från ledare i den underjordiska församlingen i Afghanistan vittnas det om att talibanerna har en lista över kända kristna som de nu vill leta reda på och döda.

Därtill nämns hotet om kidnappning av kvinnor och flickor.

”Folk måste märka sitt hus med ett X om de har en dotter som är över 12 år, så att talibanerna kan ta dessa”, står det i uttalandet.

Även gifta kvinnor uppges riskera att kidnappas – genom att talibaner dödar deras män, sedan gör ”vad de vill” med kvinnorna och säljer dem som sexslavar, enligt de kristna ledarna.

”Makar och fäder har gett sina fruar och döttrar skjutvapen och sagt till dem att när talibanerna kommer så kan de välja mellan att döda dem eller döda sig själva”, lyder uttalandet.

Att dödspatruller uppges dra ut människor från hemmen och avrätta dem är också något som The Scottish Sun rapporterar om.

Tidningen hänvisar dels till ett FN-dokument, som ska ha läckts, enligt vilket talibanerna intensifierar sitt sökande efter alla som har arbetat med USA eller Nato.

Dels hänvisar The Scottish Sun till ett uttalande från den australiska organisationen Forsaken Fighters (FF), som arbetar med afghanska tolkar. Enligt FF har tolkar i den sydliga afghanska staden Kandahar uppgett att talibaner aktivt letar reda på tolkar som har stött koalitionsstyrkorna.

”Människor dras ut från sina hus och avrättas. Det är verkligen en fasansfull situation”, uppger FF:s talesperson.

Missionsorganisationen FAI uppmanar till bön för församlingen i Afghanistan, där de nämner tre specifika böneämnen:

”Be att de som flyr till bergen ska skyddas.”

”Be för mirakulöst beskydd av kvinnor och barn som tas med tvång och att de som redan har blivit tillfångatagna för deras beskydd, frälsning och befrielse.”

”Be att församlingen i Afghanistan stiger in i sin identitet i Kristus och går i enhet med den helige Ande.”

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier