HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Lovisa-Teolinda Pettersson, distriktsordförande för KDU Örebro län, har utsatts för dödshot på sin skola. Foto: Felicia Lundqvist

Dödshot och brandattentat mot KDU-politiker

18-åriga Lovisa-Teolinda Pettersson, distriktsordförande för KDU i Örebro län, har utsatts för dödshot i skolan. Och tidigare i veckan utsattes hennes skåp för ett brandattentat.

Nyheter · Publicerad 18:52, 16 maj 2014

Det första dödshotet kom i februari i år, när någon hade lagt en lapp i Lovisa-Teolinda Petterssons elevskåp på Karolinska skolan i Örebro, med budskapet: ”Jag ska döda dig, ditt kapitalistsvin”.
– För tre veckor sedan fick jag en till lapp för där det stod: ”Kapitalismen och fascismen ska dö. Du står på tur nästa vecka”, säger hon till Världen idag.
Och på måndagen tände någon eld på hennes skåp.
– Lapparna var väldigt obehagliga, men branden var ännu mer obehaglig, för den påverkar ju människor runt omkring mig också.

Hon ser ett direkt samband mellan hoten och branden i måndags.
– Det är inte en slump att mitt skåp tänds på efter att jag har fått de här lapparna. Jag hade tagit bort låset på mitt skåp bara någon timme innan, så jag tror att det är någon som håller koll på mig och som såg att jag gjorde det.

Har du någon aning om vem eller vilka som kan stå bakom trakasserierna?
– Nej, det har jag ju inte. Det enda jag vet är att det uppenbarligen är någon med vänsterradikala åsikter, som uppenbarligen inte gillar det jag gör. Och att det är någon som inte förstår vad fascism är. Men jag kan ju inte veta om det är någon som är kopplad till något parti eller något förbund.

Hon har anmält både dödshoten och skåpbranden till polisen, som rubricerar ärendet som hatbrott.
Från skolledningens sida har stödet varit stort.
– De ser jätteallvarligt på det här och de har stöttat mig mycket. Det känns jättebra, säger Lovisa-Teolinda Pettersson.

Jan Olsson är professor i statsvetenskap vid Örebro universitet, och han säger till TV4 att den här typen av händelser är bland det mest allvarliga som finns för en demokrati.
– Vi har ju redan sedan lång tid tillbaka problem att rekrytera människor till politiska uppdrag. Om de dessutom blir hotade så är det illa ute med demokratin, säger han till kanalen.

Lovisa-Teolinda Pettersson låter sig inte avskräckas efter trakasserierna, utan hon kommer att fortsätta sitt politiska engagemang som tidigare.
– Ja, jag kommer fortsätta som vanligt, om inte ännu mer nu. Det är viktigt att visa att man fortsätter, och jag hoppas att mitt engagemang smittar av sig till andra som också blir utsatta för sådant här och till personer som tvivlar på sitt eget engagemang.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...