Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Dödshjälp för ettåringar väntas bli lagligt i Nederländerna

Barn som är mellan ett och tolv år och som är svårt och obotligt sjuka kommer sannolikt kunna få dödshjälp i Nederländerna. Det meddelade landets hälsominister Hugo de Jonge nyligen.

”När döden sitter i förarsätet kommer den aldrig att bromsa”, kommenterar den amerikanske juristen Wesley J Smith beskedet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 okt 2020

Redan i dag finns procedurer på plats för att avsluta livet på spädbarn upp till ett år samt för barn över tolv år, skriver nederländska NL Times på nätet.

Tidningen rapporterar att hälsoministern sagt att dödshjälp ska vara tillgängligt för ”en liten grupp av dödligt sjuka barn som plågas utan hopp och med ett outhärdligt lidande”.

Enligt de Jonge kommer detta att beröra mellan fem och tio barn per år och han betonade också vikten av ”bästa möjliga vård” för den här gruppen.

Av läkare beskrivs den kommande policyn som en gråzon mellan palliativ vård och dödshjälp. Man har exempelvis rätt att bedöva och hålla tillbaka näring tills patienten dör. Förslaget uppges ha stöd av organisationen för barnläkare i Nederländerna.

Wesley J. Smith, jurist, författare och känd dödshjälpsmotståndare i USA är en av många som reagerar starkt på utvecklingen.

”När döden sitter i förarsätet kommer den aldrig att bromsa”, skriver han i ett inlägg på konservativa National Reviews webbplats, rapporterar Christian Post.

Smith menar att dödshjälp för barn inte kommer att stanna vid obotligt sjuka utan att det kommer att utvecklas på samma sätt som dödshjälp överlag som med tiden blivit tillgängliga för allt fler grupper.

”Det finns ingen anledning att tro att begränsningen till ’obotligt sjuka’ kommer att bestå, och än mindre att begränsningen kommer att tillämpas”, skriver han och påminner om att spädbarn som är dödssjuka eller har allvarliga funktionshinder redan nu alltså kan få dödshjälp i Nederländerna.

Hälsominister De Jonges eget kristdemokratiska parti vill ta strid mot förslaget, men en majoritet i parlamentet väntas stödja det.

2002 blev Nederländerna det första europeiska landet att legalisera dödshjälp. Antalet dödshjälpsfall fördubblades under det första decenniet med lagen och under de första 15 åren blev fallen tre gånger så många, skriver Christian Post.

2016 beräknades 16 personer få hjälp att dö varje dag och eutanasi stod för fyra procent av samtliga dödsfall i landet.

Det finns ingen anledning att tro att begränsningen till ’obotligt sjuka’ kommer att bestå, och än mindre att begränsningen kommer att tillämpas.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00