Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Dödshjälp för ettåringar väntas bli lagligt i Nederländerna

Barn som är mellan ett och tolv år och som är svårt och obotligt sjuka kommer sannolikt kunna få dödshjälp i Nederländerna. Det meddelade landets hälsominister Hugo de Jonge nyligen.

”När döden sitter i förarsätet kommer den aldrig att bromsa”, kommenterar den amerikanske juristen Wesley J Smith beskedet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 23 okt 2020

Redan i dag finns procedurer på plats för att avsluta livet på spädbarn upp till ett år samt för barn över tolv år, skriver nederländska NL Times på nätet.

Tidningen rapporterar att hälsoministern sagt att dödshjälp ska vara tillgängligt för ”en liten grupp av dödligt sjuka barn som plågas utan hopp och med ett outhärdligt lidande”.

Enligt de Jonge kommer detta att beröra mellan fem och tio barn per år och han betonade också vikten av ”bästa möjliga vård” för den här gruppen.

Av läkare beskrivs den kommande policyn som en gråzon mellan palliativ vård och dödshjälp. Man har exempelvis rätt att bedöva och hålla tillbaka näring tills patienten dör. Förslaget uppges ha stöd av organisationen för barnläkare i Nederländerna.

Wesley J. Smith, jurist, författare och känd dödshjälpsmotståndare i USA är en av många som reagerar starkt på utvecklingen.

”När döden sitter i förarsätet kommer den aldrig att bromsa”, skriver han i ett inlägg på konservativa National Reviews webbplats, rapporterar Christian Post.

Smith menar att dödshjälp för barn inte kommer att stanna vid obotligt sjuka utan att det kommer att utvecklas på samma sätt som dödshjälp överlag som med tiden blivit tillgängliga för allt fler grupper.

”Det finns ingen anledning att tro att begränsningen till ’obotligt sjuka’ kommer att bestå, och än mindre att begränsningen kommer att tillämpas”, skriver han och påminner om att spädbarn som är dödssjuka eller har allvarliga funktionshinder redan nu alltså kan få dödshjälp i Nederländerna.

Hälsominister De Jonges eget kristdemokratiska parti vill ta strid mot förslaget, men en majoritet i parlamentet väntas stödja det.

2002 blev Nederländerna det första europeiska landet att legalisera dödshjälp. Antalet dödshjälpsfall fördubblades under det första decenniet med lagen och under de första 15 åren blev fallen tre gånger så många, skriver Christian Post.

2016 beräknades 16 personer få hjälp att dö varje dag och eutanasi stod för fyra procent av samtliga dödsfall i landet.

Det finns ingen anledning att tro att begränsningen till ’obotligt sjuka’ kommer att bestå, och än mindre att begränsningen kommer att tillämpas.

Ensamheten – den farliga baksidan av restriktionerna

Ledare Coronapandemin har nu passerat ett år som världsdominerande skeende. Restriktioner och... lördag 27/2 00:00

Nils Lidskog tackades av i S:ta Clara – men förblir aktiv

Tjänst. Efter 18 års anställning som präst i S:ta Clara församling i Stockholm har Nils Lidskog gått i... måndag 1/3 21:00

Biverkningar av mindfulness viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Inga åtal trots ett år med ny terrorlag

Brott. Ett år har gått sedan det blev straffbart att ha olika former av samröre med en... måndag 1/3 14:09

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier