Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

I en folkomröstning i Nya Zeeland röstade 65,1 procent ja till dödshjälp. Foto: Pixabay

Dödshjälp blir lagligt i Nya Zeeland

Befolkningen i Nya Zeeland sa ja till lagen End of Life Choice Act i en historisk folkomröstning om aktiv dödshjälp. Nära två tredjedelar röstade ja till förslaget.

Nyheter · Publicerad 11:00, 10 nov 2020

Den nyzeeländska nyhetssajten Stuff rapporterar att det slutgiltiga resultatet i folkomröstningen om “Lagen om valfrihet i livets slutskede” publicerades av valkommissionen i fredags. Det visade sig då att 65,1 procent av de röstande hade röstat ja till förslaget, att jämföra med 33,7 procent som röstade nej. 

Lagen om dödshjälp kommer därmed att träda i kraft på Nya Zeeland om ett år. Den innebär att de som uppfyller ett antal kriterier kommer att få laglig möjlighet att be om medicinsk hjälp för att avsluta sina liv. 

Det första kriteriet som måste uppfyllas är att personen måste lida av en obotlig sjukdom som sannolikt kommer att leda till döden inom ett halvår. 

Därtill måste patienten ha en betydande och pågående nedgång i fysisk förmåga och uppleva “outhärdlig smärta som inte kan lindras på ett sätt som personen finner acceptabelt”, skriver Stuff

För det tredje måste patienten kunna ge samtycke till dödshjälpen och visa att den kan förstå och komma ihåg information. Utöver patientens egen läkare måste en annan läkare tillstyrka att personen uppfyller kriterierna.

Om dödshjälp beviljas ska patienten själv bestämma ifall den ska utföras genom dödlig medicin eller injektion, och ifall han eller hon själv ska utföra handlingen eller om sjukvårdspersonal ska sondmata eller injicera giftet. 

Både Nya Zeelands motsvarighet till Svenska evangeliska alliansen, New Zealand Christian Network, och landets katolska biskopskonferens har kritiserat lagförslaget. Katolskt magasin citerar den katolske läkaren John Kleinsman:

– Många människor hyllar valresultatet som ett steg framåt, men för mig är det ett steg bakåt. Jag förutspår att det bara är en fråga om tid innan våra folkvalda kommer att pressas till att bredda lagen ännu mer, säger han.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10