Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Det finns små skillnader i mäns och kvinnors hjärnor som gäller basala funktioner, och dessa smittar av sig på vårt beteende. Foto: Istockphoto

DN belyser skillnader mellan könen

Det finns klara, generella skillnader mellan män och kvinnor om man utgår från forskning om hjärnan. Samtidigt är variationen inom könsgrupperna mycket stor. Detta konstateras när Dagens Nyheter går igenom den forskning som finns om skillnader mellan könen.

Nyheter · Publicerad 10:00, 10 sep 2021

Att lyfta fram biologiska skillnader mellan könen har inte varit självklart i Sverige under de senaste åren. Som Världen idag tidigare rapporterat har SVT de senaste veckorna dock sänt en serie om könsskillnader med titeln ”Från savannen till Tinder” med Belinda Olsson som programledare. Och nu lyfter även Dagens Nyheter frågan om skillnader mellan könen.

DN:s artikel inleds med frågan om det finns skillnader i mäns och kvinnors hjärnor.

Svaret är enligt forskningen ett tydligt ja. Det finns olikheter både i hjärnans storlek och i hur vi beter oss.

– Egentligen skulle jag säga att det finns väldigt få beteenden där det inte finns skillnader. Även om skillnaderna oftast är väldigt små, säger Agneta Herlitz, professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet i Stockholm, till tidningen.

– Det kan vara små skillnader i basala funktioner som smittar av sig i vårt beteende, och därför kan få en större betydelse i vardagslivet. Man ser skillnader när det gäller aggressioner, när det gäller minne, sexuellt beteende, personlighet, kognition, motivation, självkänsla, och så vidare.

En rad olika forskningsresultat pekar mot flera skillnader i mäns och kvinnors hjärnor. Samtidigt betonas att detta alltid handlar om generaliseringar på gruppnivå.

”Skillnaderna inom de båda grupperna är nästan alltid mycket större än skillnaden mellan dem”, skriver DN och tar som exempel hur lätt eller svårt en person har att sätta ihop en Ikea-möbel.

Förmågan kan här skilja sig mer mellan två kvinnor än den gör mellan kvinnor och män. Även om män generellt har bättre spatial förmåga, alltså att kunna tänka ut hur tredimensionella föremål ser ut när man vrider på dem åt olika håll, så finns det många kvinnor som har en bättre spatial förmåga än många män. Det går alltså inte att dra slutsatser om hur bra en person är på att till exempel skruva ihop en möbel bara utifrån kön.

Agneta Herlitz menar att forskningen om olikheter mellan könen måste fortsätta.

– De flesta människor har uppfattningar om detta, och man tycker och tror det ena och det andra. Det duger inte att ha fördomar och idéer utan att veta vad som stämmer, när det i många fall faktiskt är möjligt att ta reda på vad som är sant, säger hon.

Egentligen skulle jag säga att det finns väldigt få beteenden där det inte finns skillnader.

Sverige nobbar FN-konferens: ”Antisemitiska inslag”

FN. Sverige var ett av flera länder som avstod från att uppmärksamma 20-årsjubileet av den första,... lördag 25/9 12:00

Känd diakon beskylls för judehat

Tro och solidaritet. Anna Ardin, diakon inom Equmeniakyrkan och ledamot i förbundsstyrelsen för socialdemokratiska Tro... lördag 25/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier