Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

”Det är extremt upprörande”

Det har stormat rejält runt Socialdemokraterna de senaste dagarna. Omar Mustafa, som i egenskap av Islamiska förbundets ordförande bjudit in kända antisemiter för att föreläsa, fick en plats i S partistyrelse. Nu ansluter sig Judiska centralrådet till kritiken mot partiet.– Jag har en fråga till Socialdemokraterna: Hur tänkte ni? säger Lena Posner-Körösi till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 12 apr 2013

Islamiska förbundet där Omar Mustafa är ordförande har vid flera tillfällen bjudit in personer som sprider grov antisemitisk propaganda. I påskas medverkade Yvonne Ridley vid de muslimska familjedagarna som Islamiska förbundet är med och arrangerar. Ridley arbetar för statliga iranska TV-kanalen Press TV och är känd för sin antijudiska världsbild med påståenden som att ”sionisterna har tentakler överallt”. Även kände antisemiten Azzam Tamimi, som kallat Israel ”en cancer”, medverkade.

Judiska centralrådets ordförande Lena Posner-Körösi är upprörd över S agerande. Inte bara på grund av valet av Mustafa utan också Reepalu, som hon tidigare kallat antisemit.
– Ilmar Reepalu har ett track record när det gäller att hamna i situationer där han säger saker om judar på ett sätt så att det inte går att ta miste på vad han tänker och tycker. Hans uttalanden ansågs så allvarliga att Obama skickade ett särskilt sändebud, Hanna Rosenthal, till Malmö. När den mannen nu går i pension får han av Socialdemokraterna hedersuppdraget som valberedningens ordförande, trots att partiledningen tidigare fått läxa upp honom. Det är extremt upprörande.

Att dessutom Omar Mustafa nu finns med i den absoluta S-toppen ser Lena Posner-Körösi som ytterligare ett hårt slag.
– Vi vet vilka han bjudit in och vilka värderingar de har. Han säger att han inte har de här värderingarna som de står för, men han har varit ansvarig och bjudit in de här personerna. Det enda sättet att övertyga mig och den judiska gruppen i Sverige är att lova att aldrig bjuda in de här personerna igen, och att föra samtal med alla grupper, också judar och homosexuella. Omar Mustafa måste visa i handling var han står.
Lena Posner-Körösi menar att Socialdemokraterna misslyckats med att visa upp att man inte accepterar antisemitism.
– Det måste vara nolltolerans om man ska uppfattas som seriös.

Internt i partiet har kritiken också varit tuff. Expressen har gått igenom Omar Mustafas twitter där han vid ett par tillfällen argumenterat mot Socialdemokraternas partilinje. Bland annat har han i hårda ordalag kritiserat Frankrikes insats i Mali som Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson, kallar nödvändig.
Den 7 november 2012 skrev Mustafa Omar: ”Sweden – the 51st state in the U.S.”.
Urban Ahlin menar att detta visar på okunskap.
– Det är ett uttalande som är helt fel. Jag tycker absolut inte att vi är den 51:a delstaten i USA. Vi kanske är de som faktiskt tydligast opponerar oss när vi tycker att amerikanarna gör fel. Det är en tweet som visar ett visst mått av okunskap, säger han till Expressen.
Mustafa Omar har också på Twitter kallat Israels agerande i Gaza för ”skolexempel på terrorism” och den israeliska ambassaden för ”terrorambassaden”. I en tweet vill han se ett svenskt flyganfall mot Israel: ”Skicka svenska JAS-plan mot Israel nu!”, skrev han i mars 2011.

Efter att länge ha nekat att kommentera kritiken, sa partiledaren Stefan Löfven så här till Aftonbladet på torsdagen:
– Vårt parti ska vara väldigt tydligt i våra värderingar, hur vi uttrycker det och inte heller vara någon spelplan för den här typen av åsikter, såsom Mustafa har gjort. Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen.
– Eftersom han själv har sagt att han inte tycker att det var rätt att han gav tillträde till de här personerna, och att han också sagt att han står upp mot all antisemitism, då menar vi att det är okej. Men han måste fortsätta att leva upp till det, på samma sätt som alla andra i partiet.

I en debattartikel i Aftonbladet svarar Omar Mustafa själv.
”Jag har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn, inte minst har de senaste dagarnas debatt visat att det har motverkat sitt syfte. Min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden. Detta behöver vi vara mycket bättre på att säkerställa”, skriver han.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Lösning för Claras natthärbärge – den här vintern

Hemlöshet. S:ta Clara kyrka i Stockholm har funnit en ny lokal till församlingens natthärbärge. Under... måndag 24/1 21:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Karin svarar. För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de...

Israels fiender testar landets reaktionsförmåga

Israelkommentar Det finns flera tecken på att Israels fiender förbereder sig för krig. Frågan är om Israel är...
Följ Världen idag i sociala medier