Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Debattörer upprörs över restriktioner

Trots hög vaccinationstäckning och få allvarligt sjuka jämfört med i början av pandemin har regeringen beslutat om hårdare restriktioner. Kritiska röster ifrågasätter den sakliga grunden till det.

”Vi kommer hädanefter inte begränsa vår verksamhet efter regeringens restriktioner”, skriver Fria moderata studentförbundet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 12 jan 2022

Under måndagens presskonferens nämnde regeringen och Folkhälsomyndigheten flera olika sjukdomar som motiv till att restriktioner är nödvändiga i syfte att minska belastningen på vården.

”Solklart nytt för i år är att restriktionerna inte bara handlar om smittspridningen utan om belastningen på sjukvården i allmänhet”, skriver journalisten Viktor Barth-Kron i en krönika i Expressen.

Aftonbladets skribent Oisín Cantwell är inne på samma spår.

”Borde inte politiken snarare handla om att stärka vårdens kapacitet på kort och lång sikt än dessa eviga inskränkningar?” frågar han sig.

Kritiker påpekar även att effekten av smittskyddsåtgärder inte motiveras på ett tydligt sätt.

”Någon utvärdering att tala om existerar inte. Publiken på stora evenemang begränsas till 500 personer. Vilka data stöder just den åtgärden?” undrar Viktor Barth-Kron.

En röd tråd hos flera debattörer är avsaknad av opposition i frågan.

”En riktig opposition skulle påpeka att dagens presskonferens och nya restriktioner enbart är ett sätt för socialdemokraterna att försöka framställa sig som handlingskraftiga och upprätthålla krisstämning inför valet”, skriver statsvetaren Svend Dahl på Twitter.

John Norell, ordförande i Fria moderata studentförbundet, uppger att organisationen inte kommer följa regeringens restriktioner.

”Våra medlemmars demokratiska rätt till att kunna samlas för politiska möten väger tyngre än de argument som används för utökade restriktioner. Vi kommer hädanefter inte begränsa vår verksamhet efter regeringens restriktioner”, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Om smittspridning är den enda grund regeringen behöver för att införa restriktioner så innebär det att vi kommer ha årliga nedstängningar varje vinter”, fortsätter han.

Psykiatern och debattören David Eberhard är en annan person som reagerar starkt.

”Dödsfallen är i stort sett helt oförändrade sedan i höstas men restauranger ska stänga klockan 23, sällskap begränsas pga 'en kombination av RS-virus, säsongsinfluensa och covid' (modell förkylningsversionen). Vad är nästa steg? Lock down pga hösnuva?” skriver han på Twitter.

Borgerliga debattören Catarina Kärkkäinen instämmer.

”Smittan kommer ju sannolikt finnas kvar – det kan inte räcka som motivering för restriktioner och nedstängningar”, skriver hon på Twitter.

Världen idag har sökt regeringen och Folkhälsomyndigheten men i skrivande stund inte fått svar på våra frågor.

Om smittspridning är den enda grund regeringen behöver för att införa restriktioner så innebär det att vi kommer ha årliga nedstängningar varje vinter

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier