Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Ledarskribenten Paulina Neuding tycker att kyrkorna gör mycket gott för Sverige. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Debattör lyfter kristnas betydelse för samhället

Kanske borde människorna kring Klara kyrka gå ut i strejk, föreslår journalisten och juristen Paulina Neuding. ”De skulle ställa in soppluncherna och själavården och låta politiken städa upp efter sina egna misslyckanden”, skriver hon i en ledare där hon lyfter fram kyrkornas betydelse för det svenska samhället.

Nyheter · Publicerad 11:19, 27 jan 2020

Ledarskribenten Paulina Neuding har varit på besök i Klara kyrka och tagit intryck av församlingens arbete med utsatta människor. Hon konstaterar att kyrkans läge nära Centralen och Sergels torg gör att få kyrkor i Sverige konfronteras med social utslagning lika omedelbart.

”Soppkök och förbön får råda bot på decennier av misslyckanden inom psykiatri, integration och drogpolitik”, skriver hon i en ledartext i Svenska Dagbladet.

Neuding uppmärksammar även Elise Lindqvists arbete bland prostituerade och hennes uttalande i Skavlan som SVT klippte bort: ”Jag hade inte klarat det om det inte vore för honom där uppe.”

”Historien om den före detta prostituerade som vigt sitt liv åt att hjälpa andra kvinnor i samma situation gjorde sig tydligen bättre utan Jesus”, skriver Neuding sarkastiskt.

Paulina Neuding noterar att Sebastian Staksets självbiografi ligger framme till försäljning i kyrkan, väl synlig. Hon hänvisar till en artikel i Världen idag den 28/2 2017, om den dömde brottslingen som mötte Jesus och som numera predikar för tusentals.

Hon nämner Uppdrag gransknings tv-program om Sanne, som bollades mellan olika myndigheter och som först efter samtal med Stakset lyckades lämna sitt missbruk.

”Kommunala avhopparprogram i all ära – det är lätt att glömma vilken betydelse ett fenomen som Staksets missionerande kan få för någon som vill lämna ett kriminellt eller destruktivt liv”, skriver Neuding.

I Klara kyrka träffar hon också familjer som oroar sig för sina barns kristna skolor.

”En statlig utredning föreslog i början av månaden etableringsstopp och hårdare regler för befintliga konfessionella skolor. När regeringen sent omsider markerar mot hur friskolesystemet utnyttjas av extremister, dras fullt fungerande skolor och förskolor med i något slags förment objektivitet”, skriver Neuding.

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10