Svenska kyrkan konstaterar i ett pressmeddelande att det, sedan den digitala brevlådan för psalmförslag öppnade den 1 november 2021, har inkommit 4 247 förslag.
Möjligheten att skicka in förslag, i form av text och noter, har varit öppen för alla och envar, inte bara samfundets egna medlemmar, och det går alltså fortfarande att skicka in bidrag till och med årsskiftet, då tiden går ut.
– Det är glädjande att intresset varit så stort. Det speglar psalmbokens betydelse både som bärande element i gudstjänsten och som ett kulturarv många har en speciell relation till, säger Ann-Katrin Bosbach, som är projektledare för arbetet med att revidera psalmboken.
I slutänden handlar det kanske, enligt kyrkans egen uppskattning, om cirka 100 nya psalmer som kan komma att få plats i den nya reviderade psalmboken, samtidigt som ungefär lika många gamla psalmer sorteras bort.
Nästa steg i processen är ett antal urvalsgrupper, som utgörs av en kombination av kyrkomusiker, präster, diakoner, körsångare med flera, ska sålla de tusentals bidragen efter att upphovspersonerna anonymiserats och psalmerna kategoriserats.
Grupperna ska då välja ut runt 300 stycken psalmer som sedan ska provsjungas av församlingar runt om i landet under 2025, är det tänkt.
– Vi hoppas att det ska finnas många guldkorn i det material som nu samlats in. Men utifrån de önskemål som finns i uppdraget om specifika kategorier av psalmer utgår vi från att vi också kommer att göra riktade beställningar, säger Bosbach.
Arbetet med att revidera den nuvarande psalmboken, som kom ut 1986, påbörjades efter beslut i kyrkomötet 2016 och 2018. Den nya reviderade psalmboken beräknas kunna tas i bruk omkring år 2030.