Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Josephine Appelqvist och Anna Sander på Talita center i Tallkrogen i södra Stockholm. Här tar de emot kvinnor som utsatts för människohandel. Foto: Eva Janzon

De stöttar offer för människohandel

Sexhandeln i Europa förnedrar, förödmjukar och nästintill krossar de unga kvinnor som kommer i dess väg. Men det finns en väg tillbaka.– Alla vi träffar har utnyttjats för sexuella ändamål, och nästan alla kan få tillbaka sitt självförtroende och sina drömmar, och gå vidare i livet.

Nyheter · Publicerad 15:00, 11 mar 2013

Stockholm Det säger Josephine Appel­qvist, en av de två kristna traumaterapeuter som arbetar på Talita center i södra Stockholm.
Hit slussas kvinnor – av bland annat polisen och kyrkan – som utnyttjats för sexuella ändamål i Sverige och andra europeiska länder.
– En kvinna som kom hit hade dessförinnan varit inlåst i 20 dagar i en lägenhet, utan möjlighet att byta kläder eller duscha. Där hade hon våldtagits kontinuerligt, berättar Josephines kollega Anna Sander.

Sedan 2009 arbetar de två heltid på Talita center, där de tar emot tiokvinnor om året för rehabilitering. Tre av dessa bor på det skyddade boendet – Villa Talita – som öppnade i september förra året.
Här finns även en sängplats som polisen kan hänvisa till om de vid exempelvis ett tillslag träffar på en kvinna som utsatts för människohandel.
Anna och Josephine arbetar i ett team med socionomen Christine Hedenby och Villa Talitas husmor Mercy Sandberg. Deras ettåriga rehabiliteringsprogram består av jag-stärkande undervisning, traumaterapi och planering. Bibelundervisning finns med som ett frivilligt inslag.
– Vi är noga med att skilja på terapi och kristen undervisning. Men många vill vara med på bibelstudierna, säger Anna Sander.
– Dels kommer de här kvinnorna från länder där religion har en naturlig plats i livet. Och dels har de i sina liv sett så mycket av ondska att de känner igen det goda som kommer från Gud.

Här i Tallkrogen finns lokalen dit kvinnorna kommer för samtal. I det största rummet står en symaskin på ett bord, och i en hylla väntar tyger och garn i mjuka färger. I ett rum intill ger Christine Hedenby taktil massage, som både lugnar och hjälper till på vägen mot en ny, positiv kroppsuppfattning.
För de utländska kvinnorna som kommer hit är frågan om framtiden oftast tätt förknippad med frågan om uppehållstillstånd – flera har levt i Sverige utan vare sig id-handlingar eller uppehålltillstånd. I vissa fall handlar det om att söka asyl, i andra om att få arbetstillstånd.

Alla kvinnorna – vare sig de kommer från Sverige, Rumänien, Nigeria eller Lettland – har drivits in i prostitution av antingen yttre eller inre tvång. A och O är att få tillbaka tron på sig själv och på andra människor.
– I stort sett alla vi träffar kommer från dysfunktionella familjer, och har saknat antingen kärlek eller mat för dagen. Och ofta båda, säger Anna Sander.
Men inte bara utsattheten förenar dessa kvinnor.
– Det är människor som inte suttit med armarna i kors och väntat in sittöde, utan de har tagit chanser, tänkt framåt, vågat. Det är egenskaper som blir till enormt stor hjälp i rehabiliteringen, säger Josephine Appelqvist.

Eftersom Talitas arebte vilar på kristen grund är receptet för helande inte bara samtal och medmänsklighet, utan också bön.
– Jag kan inte ens föreställa mig var vi skulle vara utan bönen. Den är stommen i allt vi gör, och de tilltal vi får från Gud leder oss ständigt på nya vägar, säger Anna Sander.
Talita får inga statliga eller kommunala medel. Förutom det kristna företag och de stiftelser som möjliggör en någorlunda långsiktig planering, finns ett stort antal regelbundna givare. Det är människor som ger mellan 100 och 1 000 kronor varje månad.
– De är våra stora hjältar, säger Anna Sander, och berättar om privata insamlingar och loppisar som gett välkomna tillskott i kassan.
– Tack vare våra givare behöver vi aldrig säga nej till någon kvinna.

Eva Janzon

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

KD öppnar nu för att ändra om abort i sitt principprogram

Politik. Kristdemokraterna kan komma att ändra i sitt principprogram där man förespråkar att rätten till liv... torsdag 30/6 10:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Svensk abortdebatt beskrivs som irrationell och omogen

Politik. Riksdagspartiernas reaktioner på USA:s begränsning av aborträtten får nu skarp kritik av... torsdag 30/6 07:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier