Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

De mediala vindarna fortsätter blåsa hårt kring Barkenbom

Stormen kring Josef Barkenboms video om omvändelse fortsätter. I dagarna har Aftonbladet rapporterat om saken samtidigt som tv-kändisen Mark Levengood gått ut och sågat pastorn.

Barkenbom får även stöd, bland annat av pastorn Stefan Swärd.

Nyheter · Publicerad 07:00, 10 jan 2023

Världen idag berättade nyligen att Josef Barkenbom blivit uppsagd från Solna Pingst samt att han avser att bestrida uppsägningen i rätten då det, enligt Barkenbom, saknas saklig grund för uppsägning. Pastorn och skribenten Stefan Swärd menar att det är uppenbart hur den mediala stormen kring Josef Barkenbom tog sin början.

”Så vitt jag vet var Josef Barkenbom en respekterad pingstpredikant till dess att några politiker kraftigt kritiserade hans formuleringar i ett filmklipp på nätet”, skriver Swärd i ett inlägg på sin blogg.

Barkenbom har uppgett att det hela handlade om ironi över att en reporter från en kvällstidning hade låtsats söka kristen själavård och sedan hävdat att bland andra pingstpastorer ägnar sig åt ”omvändelseterapi” samt ”missaktning av homosexuella”.

Stefan Swärd påminner om att pingstpastorn Åke Green, som 2005 dömdes av tingsrätten men friades av hovrätten efter en predikan om homosexualitet, backades upp av pingströrelsen.

”Jag försvarade Åke Green både i Svenska Dagbladet, TV4, och i Sveriges Radio, inte på grund av att jag älskade hans ordval, utan på grund av predikantens rätt till yttrandefrihet. Våra pastorer och predikanter är utsatta och när de hamnar i blåsväder behöver de stöd, förbön och uppbackning”, skriver han på sin blogg.

Han menar att samma stöd borde ges till Josef Barkenbom.

År 2015 medverkade Josef Barkenbom i SVT:s program ”Tro, hopp och kärlek”, med Mark Levengood som programledare. I ett inlägg på Instagram går Levengood nu till verbalt angrepp mot såväl klassisk bibelsyn som personen Josef Barkenbom.

”Josef, tidigare pastor i Pingstkyrkan, har fått sparken för att han uppmanat en homosexuell kompis att pröva ’omvändelse-terapi’. Gud är kärlek. Det är ingen pastors eller prästs uppgift att sätta gränser för den kärleken. Hoppas Josef lär sig älska en dag”, skriver Levengood bland annat.

Josef Barkenbom bemöter utspelet.

”Det du skriver är inte sant”, skriver han och menar att det inte stämmer att han har uppmanat en vän att prova omvändelseterapi.

Han påpekar vidare att han gärna träffar Levengood för att diskutera saken. Levengood har dock inte, så vitt Världen idag kan se, svarat på inviten.

Aftonbladet är tidningen som våren 2022 sände ut reportrar till att söka ”själavård” i flera pingstförsamlingar för att ”avslöja” att församlingarna uppmanar människor till omvändelse. Tidningen har nyligen uppmärksammat att Barkenbom gått till tingsrätten med en stämningsansökan mot Solna Pingst.

Så vitt jag vet var Josef Barkenbom en respekterad pingstpredikant till dess att några politiker kraftigt kritiserade hans formuleringar i ett filmklipp på nätet.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00