Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Foto: Jessica Gow/TT

Därför skiljer sig många småbarnsföräldrar

Forskare vid Göteborgs universitet har kartlagt faktorerna bakom att många föräldrar till små barn går isär och ger tips på hur man ska få relationen att fungera över tid.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 dec 2015

Siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att ungefär var tredje par som har små barn skiljer sig. Medelåldern på första barnet vid skilsmässan är 4 år och åtta månader. En studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har tittat närmare på orsakerna till detta.

452 föräldrar fick svara på en vetenskaplig enkät som mäter kvaliteten i relationen när det gäller enighet, samhörighet, tillfredsställelse, sensualitet och sexualitet. Enkäten besvarades vid tre tillfällen: när första barnet var sex månader, när barnet fyllt fyra och sedan åtta år.

Av de svarande hade 23 föräldrar separerat efter fyra år och ytterligare 16 efter åtta år.
– När barnet var fyra år låg både sexualitet och sensualitet på konstant låga nivåer både hos de separerade och de icke separerade paren, säger Malin Hansson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

De största statistiskt säkerställda skillnaderna mellan de par som höll ihop och de som gick isär syntes när det gäller tillfredställelse, enighet och samhörighet. När barnet var sex månader var de separerade paren signifikant mindre överens inbördes, mindre nöjda med relationen och upplevde mindre samhörighet och en lägre kvalitet i sexlivet jämfört med de icke-separerade paren.

Studien visade även att risken att relationen sprack var dubbelt så hög hos samboende par som hos gifta.

Forskarna har utifrån föräldrarnas svar slagit fast sju orsaker till separation: påfrestningar av föräldraskapet, påfrestande omständigheter, brist på intimitet, bristande kommunikation, skillnader i personlighet och intressen, bristande engagemang i relationen och negativa effekter av missbruk.

Malin Hansson menar att det finns "onödiga skilsmässor" som orsakas av kommunikationsproblem eller en tillfällig svacka i relationen, och som skulle kunna undvikas genom stöd utifrån.

- Här har även hälsovården ett ansvar. Vårdpersonal kommer ju i kontakt med de flesta blivande och nyblivna föräldrar, och bör ta på sig uppgiften att stödja dem i relationen genom att till exempel betona vikten av att dela ansvaret för hem och barn, ordna avlastning och framhäva betydelsen av att upprätthålla sensualiteten och det sexuella samlivet, säger hon.

Forskarnas relationsråd under småbarnsåren är:

- Tydlig kommunikation, att prata öppet, tydligt och med raka "jag-budskap".
- Sensualitet i vardagen, att slösa med kramar, pussar och fysisk beröring
- Tid tillsammans är viktigt både som par och som familj
- Bekräftelse, ge varandra uppskattning och kärlek.
- Sök hjälp när ni har problem och vänta inte för länge.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

John Ortberg tvingas bort från pastorstjänst

Den kände teologen och författaren John Ortberg tvingas lämna rollen som pastor i den amerikanska... tisdag 4/8 14:50

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens... tisdag 4/8 14:00

Senaste nytt

    Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

    Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

    Varför visar sig inte Gud tydligare?

    Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt