Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Danmark: Kors får brännas men inte Koranen

Det danska regeringsförslaget om förbud mot koranbränning med fängelse i straffskalan har väckt starka reaktioner och många frågor. Den danska justitieministern menar nu att det ska vara tillåtet att bränna ett kors, men däremot inte en koran eller ett krucifix.

Nyheter · Publicerad 07:00, 31 aug 2023

Efter den danska regeringens förslag att kriminalisera koranbränning har kritiken vällt in och anklagelser om att Danmark böjer sig för våldsbejakande islamism har kommit från flera svenska debattörer.

Men det har också väckts frågor om hur avgränsningar ska göras. Nyligen fick Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) svara på frågor kring detta från partierna i folketinget.

Kommer det att vara tillåtet att bränna omslaget till en koran, om resten är fyllt med blanka sidor? Svaret på frågan är nej.

– Om du gör det för att övertyga världen om att du bränner en koran så kommer det att omfattas av förbudet, säger Hummelgaard till danska tidningen BT.

Inte heller att strimla eller på andra sätt förstöra Koranen, oavsett om det sker som en aktion eller i form av ett konstverk, kommer att vara tillåtet. Däremot ska man också fortsättningsvis få sprida Muhammedkarikatyrer som kan uppfattas som stötande, även vid muslimska länders ambassader.

– Satiriska teckningar, uttryck i tal och skrift, omfattas inte, säger Hummelgaard.

Ministern menar att det vidare blir upp till domstolarna att göra avvägningar kring vad som är tillåtet i enskilda fall.

Det ska dock fortsatt vara tillåtet att bränna det kristna korset, enligt den danska regeringen, något som sker bland annat på black metal-konserter.

BT uppger att förbudet endast omfattar olämplig behandling av krucifix, alltså kors där Jesus syns.

Partiet Liberal Alliances ledamot Steffen Larsen säger efter frågestunden med justitieministern att han inte förstår regeringens gränsdragningar.

– Då frågar jag vad skillnaden är och får veta att krucifixet är väldigt viktigt för katoliker. Men jag förstår fortfarande inte riktigt varför man får bränna ett kors, när man inte får bränna ett krucifix eller en koran, säger han till BT.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00