Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Daniel Alm: Våra processer utgår från bevarad äktenskapssyn

Att Filadelfiakyrkan i Stockholm väljer att öppna för att personer i samkönade relationer kan bli medlemmar och ledare i församlingen väcker reaktioner. Pingstledaren Daniel Alm understryker dock att församlingen fortsatt står bakom rörelsens äktenskapssyn där man endast viger kvinna och man.

Nyheter · Publicerad 10:30, 10 nov 2022

Världen idag berättade i tisdags om att Niklas Piensoho, pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm i sin undervisning nu öppnat för att personer som lever i samkönade relationer kan vara medlemmar och ledare i församlingen. Nu ger pingstledaren Daniel Alm sin bild.

– Pingströrelsen står där vi står i vilka vi viger i äktenskap, en man och en kvinna. Detta är något Filadelfiakyrkan i Stockholm är en del av och också har att förhålla sig till, vilket jag uppfattar att man fortsatt gör. Sedan är det självklart så att i våra församlingar pågår ständigt bibelundervisning där olika perspektiv belyses och en del av detta sker utifrån samtidens utveckling, säger Daniel Alm i ett skriftligt svar till Världen idag apropå Niklas Piensohos uttalanden om samkönade relationer.

Daniel Alm menar att det är bra att hantera dessa frågor med bibelundervisning snarare än genom omröstningar.

– Jag tror det är mycket bättre att försöka hitta biblisk vägledning i en komplex tid genom studiet av Guds ord än att rösta i teologiska frågor och därför är det bra med bibelstudier. Dessa är delar i en rörelses utveckling men måste ses i ett större sammanhang än enskilda tillfällen av undervisning, säger han.

– Vår tilltro till Bibeln som Guds ord definieras inte utifrån ställningstaganden i samlivsfrågor och inte heller i ängslighet utan i en hög tilltro till det guds­inspirerade ordet. Här handlar det om att försöka hitta den hållbara vägen framåt att leda så många som möjligt till Jesus och frälsningen och att leva med lärjungaskapande processer inom församlingarna.

Daniel Alm slår fast att pingströrelsens processer ”utgår från bevarad äktenskapssyn” men menar att det ”i detta behövs en fördjupad dialog om människo- och församlingssyn”.

– Jag tror att få, om ens någon, pingstförsamling i dag utesluter människor ur gemenskapen, i stället letar vi efter sätt att låta bibelordets sanningar lysa till vägledning i de vatten vi alla har att navigera.

– Pingst kommer varken gå en fundamentalistiskt moralistisk eller liberalteologiskt uppluckrande väg. Vår väg går i stället utåt till samhället för att ge mer Jesus till folket. Detta är endast möjligt i den helige Andes kraft med en förankring i bibelordet. En varm och go’ pingströrelse med mjuka hjärtan som ändå inte överger sin övertygelse är det vi värnar och vill se också framåt. 

På frågan om det är i linje med pingströrelsens teologi att personer som lever i samkönade relationer kan bli pastorer och ha andra ledarfunktioner i en församling, betonar Alm att han svarar generellt och inte kommenterar Piensohos undervisning.

– Rent allmänt vad gäller ledaruppdrag och pastorstjänst är teologin sådan att det är den som har församlingens förtroende till ledaruppdragen som kan komma i fråga för dem. Och om man då inte står bakom församlingens äktenskapssyn verkar det ju problematiskt att man skulle ge någon i uppdrag att exempelvis predika en sådan syn man själv inte står bakom. Så det är en förtroendefråga som hanteras också i relation till församlingens förkunnelse. 

Pingst kommer varken gå en fundamentalistiskt moralistisk eller liberalteologiskt uppluckrande väg.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10