Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Folkhälsomyndigheten pausar covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31. Foto: Johan Nilsson/TT

Covid 19-vaccin pausas för unga i Sverige

Folkhälsomyndigheten pausar covid-19-vaccinet Nuvaxovid för personer under 31 år. Anledningen är tecken på ökad risk för vissa hjärtsjukdomar.

Nyheter · Publicerad 14:24, 4 nov 2022

Nuvaxovid bygger på proteinteknik till skillnad från flertalet övriga covid19-vacciner som bygger på den nyare mrna-tekniken.

Bakgrunden till Folkhälso­myndighe­tens nya beslut är att data från Australien visat på ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation i samband med vaccinet, framför allt hos yngre personer, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram.

– Det här är första signalen man följer när det gäller biverkningar på alla läkemedel, inte bara vacciner. Det här utreds nu i detalj i Australien och av Europeiska läkemedelsverket.

Att pausa vaccinet är enligt Andersson en försiktighetsåtgärd i väntan på mer information. Vaccinet bedöms fortsatt vara säkert för personer som är 31 år och äldre.

Inga misstänkta fall av den här typen av biverkningar har rapporterats i Sverige, vilket kan bero på att bara 7 000 doser har getts här. Risken är dessutom liten att nya fall kan dyka upp nu, enligt Sören Andersson.

– De flesta fallen dyker upp inom ett par veckor, de flesta som fått Nuvaxovid har fått det längre tillbaka än så, det är möjligen någon enstaka kvar, säger han.

Om man nyligen har fått vaccinet och känner av biverkningar bör man ta kontakt med vården.

– Det är egentligen samma som alla vaccin: man ska vara observant på om man får besvär eller symptom. Känner man sig dålig ska man kontakta vården eller den som vaccinerat. I Sverige måste det vara ytterst få nu som är i den kategorin, säger Sören Andersson.

Beslutet gäller från och med torsdagen och är tillfälligt. Folkhälsomyndigheten kan inte säga när mer information kan lämnas.

– Vi väntar på att Europeiska läkemedelsverket och Läkemedelsverket säga sitt och även om Australien kommer med mer information. Det är svårt att säga hur lång tid det kan ta, men det tar säkert några månader. Vi får helt enkelt avvakta och se.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00