Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Coronainfo når inte invandrare – ”förödande”

Samhällets information om coronaviruset missar stora invandrargrupper i Sverige. I Stockholm ska svensksomalier vara överrepresenterade bland de avlidna. Mycket allvarligt, menar människorättsaktivisten Nuri Kino.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 mar 2020

Många invandrare vet inte vart de ska vända sig för att hitta rätt information.

– Om vi inte snabbt ser till att de här grupperna får tillgång till adekvat information om hur var och en av oss kan hjälpa till att stoppa smittspridningen, så kommer det att få förödande konsekvenser, säger Nuri Kino.

För drygt en vecka sedan startade han den internationella informationskampanjen #tellcorona. Syftet är att nå ut till svenskar med utländsk bakgrund, asylsökande, papperslösa och personer i skuggsamhället.

Men initialt var målgruppen en helt annan.

– Min ingång i det här var flyktingstråken och ghettona i Beirut. Sverige tänkte jag skulle vara mycket mer förberett. Men när jag började prata med personer i invandrartäta områden om vilken kunskap man har – då fick jag ont i magen. Jag förstod direkt att återigen kommer medierna och myndigheterna inte att nå fram. Återigen kommer man inte att våga diskutera kulturella skillnader, och därför kommer man inte att kunna rädda liv, säger Nuri Kino.

Enligt svensk-somaliska läkarföreningen är minst sex av de femton som hittills dött av coronaviruset i Stockholmsområdet somalier. Regionen har inte bekräftat uppgiften.

Läkarföreningen pekar på brist på information, trångboddhet och en generellt sämre hälsa.

För att förhindra ytterligare smittspridning krävs skarpa informationsåtgärder riktade till olika invandrargrupper nu, framhåller Nuri Kino.

I #tellcorona har han och hans medarbetare samlat videoinformation på olika språk.

– Varför videoklipp? Jo visuellt förstår de det. En del av dem är analfabeter, andra är inte vana att läsa nyhetsartiklar. Språket som används av myndigheter är omöjligt för dem att förstå, och den information som finns tillhanda på olika myndigheters sajter känner man inte till. Man vet inte hur man kommer dit, säger Nuri Kino.

Nuri Kino lyfter fler viktiga kanaler för att nå ut brett till stora invandrargrupper i Sverige.

– Man borde ha analyserat de olika språken och de olika kulturerna och hur man bäst kan nå dem.

– Det finns så många delar i det här som är avgörande för att rädda liv.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...