Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Corona ökar pressen på resande predikanter

På två dygn avbokades uppdrag för två hela månader, berättar resande predikanten Ingemar Helmner. Coronakrisen sätter många predikanter i ett utsatt läge, något han menar aktualiserar behovet av samtal om hur kristenheten ska förhålla sig till tjänstegåvor som verkar på regional eller nationell nivå.

Nyheter · Publicerad 14:40, 26 mar 2020

– Jag tror att Kristi kropp i Sverige behöver ta ett ansvar för de tjänster som församlingarna i handling visar att man vill ha, säger Ingemar Helmner.

När Världen idag når den annars flitigt resande predikanten ska han ut på en promenad. Den lediga tid som han nu oväntat fått ägnar han bland annat åt att läsa och vila och han vill inte beklaga sig över att coronaviruset tömt hans kalender.  

– Jag har full förståelse för att församlingarna avbokat, det har varit kloka beslut. Jag personligen har inga stora problem utan klarar mig igenom den här perioden. Men det blir ganska uppenbart hur skör en sådan här tjänst är. Av oss som reser och predikar är det ytterst få som har en anställning. Jag är tacksam för den frihet det innebär, men när handbromsen läggs i så märks det hur mattan rycks undan.

När krisen bedarrat önskar Ingemar Helmner inleda ett samtal med pastorer och samfundsledare om synen på de resande predikanterna som rör sig i många församlingar runt om i landet.

– Tjänstegåvorna behövs, i lokala församlingar men också på nationell och ibland internationell basis. Det som gett mig mandat är att församlingar kallar mig och därmed bejakar min tjänst.

Som ung var Ingemar Helmner anställd som riksevangelist inom ett samfund.

– Jag inser i efterhand vilken tyngd det är när ett helt samfund står bakom en sådan tjänst på ett tydligt sätt, det skapar ett beskydd som inte bara handlar om pengar. För att kunna gå måste jag vara sänd.

Kan du se att du och andra resande talare skulle kunna göra något annorlunda för att få en annan uppbackning?

– Det är svårt att svara på det. Jag vill betona att jag har goda relationer till de kristna ledarna och det är inga hard feelings. Det handlar snarare om en tradition i svensk frikyrklighet där centrala tjänster inte varit prioriterade, bland annat utifrån att man betonat den lokala församlingens självbestämmande.

– Utifrån det chockartade scenario som uppstått skulle vi ha orsak att ta upp det här samtalet på ett seriöst och vänligt sätt. Det handlar också om att genom förtroenderåd och samfundsledningar kvalitetssäkra talare och att förhindra lycksökare. Det behöver finnas personer som prövar mina påståenden. Allt detta är ett sätt att vårda och värna församlingarna.

Morgan Carlsson är resande predikant och driver sedan många år Mission of hope tillsammans med sin hustru Maria.

– Allt i mars rök direkt, risken är att det mesta i april, maj och juni också ställs in, säger han.

– Vi får bita i det sura äpplet, och samtidigt är jag trosoptimist, jag tror att Gud hjälper.

Han understryker att det är många i samhället som har det värre i nuläget.

– Blir det riktigt illa får jag väl ta ett jobb som vikarie i en skola eller hugga ved.

Morgan Carlsson tror samtidigt, i likhet med Ingemar Helmner, att resande predikanter har en viktig funktion att fylla i kyrkorna. Situationen som uppstått kan innebära en möjlighet både för enskilda och kristenheten i stort att tänka nytt, menar han.

– Mitt i kaoset behöver vi som kyrka hitta vägar att nå ut med evangeliet.

Och det finns positiva sidor med att åtaganden ställs in.

– Jag får mer tid för reflektion, träning, skogspromenader och att umgås med min fru, säger han.

Mitt i kaoset behöver vi som kyrka hitta vägar att nå ut med evangeliet

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...