Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Corona får klassiska passionsspel att ställas in

Det stora ekumeniska påskspelet i Uddevalla med tusentals besökare ställs in i år på grund av coronaviruset. Och tyska staden Oberammergaus kända passionsspel, som startades på 1600-talet just på grund av en smitta, får nu skjutas upp.

Nyheter · Publicerad 14:37, 23 mar 2020

Det är distriktet Garmisch-Partenkirchen som fattat beslut om begränsning av folksamlingar vilket omöjliggör att passionsspelet i Oberammergau kan hållas. På tisdagen meddelade den tyska regeringen dessutom att det blir förbjudet för fler än två personer att träffas i det offentliga rummet under minst två veckors tid.

Att skådespelet, som länge lockat stora skaror från olika delar av världen till Tyskland, nu skjuts upp är unikt.

Spelen arrangerades första gången 1634 och har sedan gått av staplen vart tionde år.

Noterbart är att starten för traditionen var just en smitta. När böldpesten spreds i början av 1630-talet bad kristna i området att Gud skulle rädda dem och lovade att man då vart tionde år skulle förkunna Jesu död och uppståndelse genom ett skådespel.

Efter denna bön sjönk dödstalen i regionen tydligt och de kristna på orten infriade sitt löfte eftersom man ansåg sig ha blivit bönhörda.

”Hälsan för våra gäster och medverkande är vår högsta prioritet, därför har ansvariga personer beslutat att skjuta upp premiären av Passionsspelen”, skriver man på sin hemsida.

Nytt preliminärt datum är nu i stället 21 maj 2022.

Det årliga påskspelet i centrala Uddevalla som flera olika lokala kyrkor gör tillsammans är i år inställt på grund av coronasmittan.

”Beslutet är taget i samråd med rådgivande myndigheter och kyrkorna i Uddevalla. Men vi ser fram emot nästa år med stor förväntan. Planeringen har redan börjat”, skriver man på sin Facebooksida.

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda