Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Corona får klassiska passionsspel att ställas in

Det stora ekumeniska påskspelet i Uddevalla med tusentals besökare ställs in i år på grund av coronaviruset. Och tyska staden Oberammergaus kända passionsspel, som startades på 1600-talet just på grund av en smitta, får nu skjutas upp.

Nyheter · Publicerad 14:37, 23 mar 2020

Det är distriktet Garmisch-Partenkirchen som fattat beslut om begränsning av folksamlingar vilket omöjliggör att passionsspelet i Oberammergau kan hållas. På tisdagen meddelade den tyska regeringen dessutom att det blir förbjudet för fler än två personer att träffas i det offentliga rummet under minst två veckors tid.

Att skådespelet, som länge lockat stora skaror från olika delar av världen till Tyskland, nu skjuts upp är unikt.

Spelen arrangerades första gången 1634 och har sedan gått av staplen vart tionde år.

Noterbart är att starten för traditionen var just en smitta. När böldpesten spreds i början av 1630-talet bad kristna i området att Gud skulle rädda dem och lovade att man då vart tionde år skulle förkunna Jesu död och uppståndelse genom ett skådespel.

Efter denna bön sjönk dödstalen i regionen tydligt och de kristna på orten infriade sitt löfte eftersom man ansåg sig ha blivit bönhörda.

”Hälsan för våra gäster och medverkande är vår högsta prioritet, därför har ansvariga personer beslutat att skjuta upp premiären av Passionsspelen”, skriver man på sin hemsida.

Nytt preliminärt datum är nu i stället 21 maj 2022.

Det årliga påskspelet i centrala Uddevalla som flera olika lokala kyrkor gör tillsammans är i år inställt på grund av coronasmittan.

”Beslutet är taget i samråd med rådgivande myndigheter och kyrkorna i Uddevalla. Men vi ser fram emot nästa år med stor förväntan. Planeringen har redan börjat”, skriver man på sin Facebooksida.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00