Teknik

Chip har opererats in i hjärna – bibellärare varnar för följderna

En man håller upp ett mikrochip.
Om människan ska kunna mäta sig med AI behöver hjärnan kopplas till AI, menar Elon Musk.

Det första hjärnchippet har opererats in i en människa av Elon Musks företag Neuralink. Musks plan är att tekniken ska kopplas till AI.

– I bästa av världar vill man säkert väl. Men om man börjar tala i termer av att människan ska bli en uppgradering av sig själv då är man på väg åt fel håll, varnar Världen idags ledarskribent Sven Almkvist.

Publicerad Uppdaterad

Världen idag har tidigare skrivit om att Elon Musk, genom företaget Neuralink, tagit fram ett hjärnship som ska göra att människors tankar smälter samman med teknologi. Det innebär att människan genom tankar ska kunna styra datorer och mobiltelefoner. 

Tidigare har man gjort tester på djur, men förra året öppnade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA upp för att börja testa chippet på människor, och i slutet av januari opererades chippet in i en människas hjärna. Implantatet, som Musk gett namnet Telepathy, opereras in av robotar. 

Sven Almkvist.
Sven Almkvist.

Bibelläraren Sven Almkvist, som också är ledarskribent på Världen idag, är kritisk till utvecklingen. 

– Ser vi på människan som en avancerad robot som vi kan experimentera oss fram till en förbättring av, då menar jag att man har en felaktig syn på människan, säger han. 

Han påpekar att hjärnan är som själens central – att själen använder sig av hjärnan för att utföra saker – och att ett chip skulle bli en annan källa för input till hjärnan. 

– Människan är i sitt fundament inte skapad för att ta emot artificiell högintelligent data. Det kommer att försämra människors förmåga att hantera den framtid som vi möter, säger Sven Almkvist och påpekar att människan har den särskilda egenskapen att handla utifrån moral. 

Elon Musk.
Elon Musk.

Musk har talat om framtidsscenariot att världen skulle styras av AI som motivering till att människor ska operera in chippet. Då han påstår att händelseförloppet inte går att stoppa menar han att människan, i stället för att fokusera på att stoppa AI, ska sammanfogas med AI. Almkvist ger dock inte mycket för dessa argument. 

– Jag tror utifrån min kristna världsbild att människan är skapad till Guds avbild och därför i sitt grundackord är så som Gud har tänkt, säger Sven Almkvist och menar att alla försök att ändra på henne blir en nedgradering. 

I det här stadiet av chippets användning motiverar man ingreppen med att det skulle ersätta medicinska försök att bota sjukdomar. 

– Det ligger ett dilemma i det eftersom att människor kan vara desperata på grund av sjukdom och därför blir frivilliga försökskaniner, säger Almkvist. 

Slutligen säger Almkvist att frälsningen är den bästa uppgraderingen. Då kan man bättre skilja mellan rätt och fel samt säga nej till det destruktiva. 

– I stället för att operera in i AI ska vi ta emot helig Ande från Gud, säger Sven Almkvist.

Powered by Labrador CMS