Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

Carola Häggkvist har blivit vän med den kvinna som räddade sina barn ur ett brinnande hus i höstas. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Carola sjöng för mamma som räddade sina barn ur brand

Den sexbarnsmamma som räddade sina barn ur ett brinnande hus hyllas som hjälte. Nu kommer uppgifter om att Carola Häggkvist besökt henne vid sjukhusbädden och sjungit för henne. Samtidigt planeras en konsert med Carola och flera andra artister till stöd för familjen.

Nyheter · Publicerad 16:30, 20 jan 2020

Det var i början av september som en familj i Edsbyn var nära att brinna inne då de vaknade upp i ett rökfyllt hus. En nioårig dotter hoppade ner från balkongen och sprang till en granne för att be honom larma.

Samtidigt lyckades mamman, Emma Schols, och hennes elvaårige son lirka loss en stege från balkongen och ställa ner den på marken. Via denna stege lyckades mamman sedan rädda de kvarvarande fyra barnen, varav det yngsta var två år.

Alla barnen klarade sig, men Emma fick föras till sjukhus med livshotande skador. Hon uppges fortfarande vårdas på Uppsala universitetssjukhus.

Nu kommer uppgifter om att Emmas stora idol, Carola Häggkvist, har besökt henne på sjukhuset vid flera tillfällen och sjungit hennes favoritlåtar.

”Ur denna fruktansvärda tragedi växte en mycket vacker vänskap fram, likt en riktig askungesaga”, skriver teaterföreningen Småstadsliv på sin Facebooksida.

Den 2 februari arrangerar teaterföreningen, tillsammans med hockeyklubben Alfta Night Hawks, en konsert- och hockeykväll till stöd för Emma och hennes familj. Under kvällen kommer det vara en hockeymatch, men också framträdanden av artister som Carola, Nanne Grönwall och Doreen Månsson.

Överskottet från kvällen, som fått namnet ”Playing for Emma”, kommer att gå direkt till familjen, uppger arrangörerna.

Även traktens kyrkor hjälper för att stötta familjen. Direkt efter tragedin startade Alfta-Ovanåkers församling en insamling som snabbt var uppe i 400 000 kronor.

På sin Instagramsida bekräftar Carola Häggkvist sin speciella vänskap med Emma Schols.

”Så mycket jag skulle kunna säga och dela med mig av kring Emmas och mina träffar på sjukhuset. Men jag har valt att vänta med det – av många skäl. Det här är en hjärtesak”, skriver hon.

I inlägget poängterar hon hur viktigt det är att stå tillsammans när tragedier inträffar.

”När sann kärlek gör sig påmind det är då vi blir rika på insidan och livet är på riktigt”, skriver hon.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier