Kultur

Carola fick regeringens guldmedalj

Carola fick regeringens guldmedalj av kulturminister Parisa Liljestrand i samband med sin konsert i Filadelfia Convention Center.

Carola har tilldelats en av Sveriges främsta utmärkelser, regeringens belöningsmedalj i guld av åttonde storleken.

– I 40 år har du med din musik och ditt artisteri skänkt både glädje och tröst till generation efter generation, sade kulturminister Parisa Liljestrand (M) i samband med överlämnandet.

Publicerad Uppdaterad

Carola Häggkvist har tilldelats regeringens belöningsmedalj i guld av åttonde storleken för sina mångåriga och framgångsrika insatser som artist, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Carola, som i år firar 40 år som artist med en lång rad konserter, fick medaljen av kulturminister Parisa Liljestrand (M) i samband med en av konserterna i Filadelfia Convention Center (Filadelfiakyrkan).

Jag tror många med mig har egna minnen och erfarenheter av ögonblick ackompanjerade av hennes musik

Parisa Liljestrand (M)

– Det är med glädje jag i dag delar ut Illis quorum meruere labores till Carola. Jag tror många med mig har egna minnen och erfarenheter av ögonblick ackompanjerade av hennes musik – låtar att sjunga högt till genom livet, säger kulturminister Parisa Liljestrand.

Medaljens latinska inskrift, Illis quorum meruere labores, betyder ”Åt dem vars gärningar gör dem förtjänta av det”. Den instiftades av Gustaf III 1785 och är en av Sveriges främsta utmärkelser. Medaljen tilldelas personer som gjort framstående insatser för kulturella, vetenskapliga och andra allmännyttiga ändamål, skriver regeringen.

Regeringen tilldelade Carola Häggkvist belöningsmedaljen i guld av åttonde storleken med inskriften Illis quorum meruere labores för mångåriga och framgångsrika insatser som artist.

Kulturminister Parisa Liljestrand höll ett tal innan hon överlämnade medaljen. En del av talet kan höras i ett filmklipp på Carolas officiella Instagramkonto.

– Det finns ögonblick som definierar oss som människor och som nation, ögonblick som formar oss och som förenar oss. I de stunderna, Carola, så är du väldigt ofta med och närvarande, sade kulturministern.

– Det kan handla om privata familjehögtider, om begravningar och dop, men även nationella minnesstunder och kungabröllop. I 40 år har du med din musik och ditt artisteri skänkt både glädje och tröst till generation efter generation av människor.

När nyheten kom i somras, att Carola skulle få medaljen, sade Liljestrand till Dagens Nyheter:

– Carola var jätteviktig för oss som kom nya till Sverige, att via musiken lära känna vårt nya land.

Powered by Labrador CMS