Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Den forne våldsverkaren Eskil Fyrmark har blivit en ny människa efter en radikal kristen omvändelse. "Jesus har räddat mig och nu vill jag använda mitt vittnesbörd för att beröra andra", säger han. Foto: Jonas Adolfsson

Byns skräck har blivit frälst

Han var allas skräck och fick människor att fly det nordskånska samhället Lönsboda. Men frälsningen har förvandlat Eskil Fyrmark och nu vill han berätta för andra om Jesus.–  I dag tycker jag om dem som jag hatade innan, säger Eskil.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 jun 2013

Lönsboda "Förstår du Löns­bonitiska"? undrar Eskil och syftar på den grova dialekt som talas här på gränsen mellan Skåne och Småland. De blå ögonen är vänliga och matchar inte alls beskrivningen av den gamle Eskil. En vandrande krutdurk, ständigt drogpåverkad och som håller samhället Lönsboda med sina 2 500 invånare i skräck.  Så var han känd här i bygden.
– Jag har jagat folk med yxor och i princip misshandlat halva byn, säger den nu 45-årige mannen.

Han växte upp med mamma, pappa och två syskon här i Lönsboda. I tonåren började Eskil festa och dricka en del, men han var ingen slagskämpe, det betonar han.
Pappan blev frälst, 56 år gammal, och det blev även Eskils bror och syster, 17 och 15 år gamla.
– De döptes samtidigt alla tre, berättar Eskil,  som då var 16 år.
Men själv gick han sin egen väg. Han började styrketräna, blev urstark och tog 300 kilo i marklyft. Så långt allt väl. Det var när Eskil, 27 år gammal, började använda tabletter som tillvaron exploderade.
– Kombinationen av alkohol och tabletter gjorde mig aggressiv, stark och elak. Jag älskade att misshandla folk och jag använde alla möjliga tillhyggen.
Hemma i Lönsboda uppfattades han som galen och få vågade anmäla honom. En kulmen i vansinnet nåddes 2008.
– Jag var då nära att döda en kille, säger Eskil, som riskerade fyra års fängelse men friades genom att hävda självförsvar.

Samtidigt fortsatte Eskils familj och andra kristna att be till Gud för honom. För två och ett halvt år sedan började han läsa lite i Bibeln. Nu avled också Eskils pappa och Eskil fick för sig att överta pappans plats i en pågående Alphakurs i kyrkan.
– Min pappa hade bett för mig varje dag i 30 år, berättar han allvarligt.
Men den verkliga omvändelsen skulle dröja. Förra sommaren packade Eskil bilen full med alkohol och körde till Simrishamn med en kompis. Han började med att dricka sig berusad. Men den andra dagen tog det tvärstopp. En andlig nöd kramade hans hjärta och på natten gick han ner till stranden.
– Där gick jag ned på knä, sträckte mina armar i luften och ropade till Jesus, berättar Eskil med en röst som nu knyter sig.
Han viftar bort en fluga från pannan för att snart ha den tillbaka i skägget. Det gör inget, friden lyser ur ögonen och Eskil är helt upptagen med att berätta om sin livsförvandling.

En tid senare åkte han till Jesusfestivalen i Älmhult. Där förklarade man för honom att han redan var frälst, att frälsningsundret inträffat redan i den stund han ropade till Jesus på stranden. En bokstavlig förvandling ägde nu rum i den storvuxne mannen.
– Tidigare hade jag alltid varit fylld av hat när jag gick och la mig på kvällen. Men nu var hatet borta. I stället kände jag bara glädje och frid, säger han och bubblar till i ett spontant skratt.
– Jag hade aldrig varit glad innan, möjligtvis skadeglad. Men nu började jag plötsligt tycka om människor som jag hade hatat.
Strax före jul 2012 lät Eskil döpa sig i Citykyrkan i Älmhult.
– Jag gick i ett glädjerus i en vecka efteråt, berättar han och tar sats för att avslöja nästa nyhet.
– Nu i söndags blev jag andedöpt, säger han glädjestrålande.
Det hände på själva pingstdagen när pastor Börje Claesson bad för honom i gudstjänsten.
– Tårarna rann och rätt som det var började jag skratta. Sedan började det bubbla på insidan och jag började rabbla allt möjligt. Talar du själv i tungor? frågar han omtänksamt.

Här i Lönsboda är reaktionen på Eskils omvändelse stor förvåning, lättnad och lycka.
– Det är ett under som skett och det är så enormt skönt för vårt lilla samhälle, säger ortsbon Kåre Oredsson. Tidigare har folk här i byn inte vågat möta Eskil, i dag skiner han som ett ljus och han är mer och mer välkommen i alla hus. Det som har skett är fantastiskt!
På stålindustrin där Eskil jobbar sprider han sitt vittnesbörd. Så också på gymmet här i Lönsboda och på gymmet i Osby där han har tränat i 28 år. Eskil har även fått lov att hänga upp sitt vittnesbörd på gymmets anslagstavla.
– Jesus har räddat mig och nu vill jag använda mitt vittnesbörd för att beröra andra.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Foto: Jonas Adolfsson

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...