Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Bruk av vaccinpass begränsas i Israel

Vaccinpass kommer inte användas lika flitigt i Israel som tidigare. Bakgrunden är att omikron-varianten sprids bland både vaccinerade och ovaccinerade samt att systemet med vaccinpass träder ur kraft vid månadsskiftet.

Nyheter · Publicerad 09:00, 28 jan 2022

En rådgivarpanel till Israels hälsodepartement rekommenderade i söndags ett skrotande av landets nuvarande system med omfattande användning av vaccinpass. Enligt CBN News pekade panelen på det faktum att omikron-varianten nu har en hög spridning bland såväl vaccinerade som ovaccinerade, vilket de menar gör certifikatet irrelevant till stor del.

Panelen föreslog därför att man i stället skulle använda sig av negativa coronatest för insläpp på vissa inomhusevenemang.

Något totalt avskaffande av certifikaten förespråkade dock inte experterna, utan de menade att vaccinpassen fortsatt bör krävas i kombination med negativa antigentest för att få komma in på områden där högriskpersoner bor, som till exempel äldreboenden.

Då det nuvarande vaccinpassystemet, som infördes i Israel för ett år sedan, träder ur kraft vid månadsskiftet, behövde Knesset få nya regler på plats, vilket de också fick i och med klubbandet av en ny lag på tisdagen.

Den israeliska tidningen Haaretz konstaterar att den nya lagen, som gäller från och med februari och året ut, kommer att begränsa regeringens möjligheter att införa pandemirelterade restriktioner utan parlamentets godkännande.

Framtida nedstängningar och krav på att skolor ska övergå till distansundervisning kommer bara att kunna införas efter att katastroftillstånd först har utlysts, vilket också därpå måste godkännas antingen av Knessets konstitutionskommitté eller av parlamentet som helhet.

Demonstrationsrätten ska inte längre kunna begränsas och systemet med gröna pass ska inte få användas när det gäller ställen som säljer livsnödvändiga varor eller erbjuder livsnödvändiga tjänster.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier