Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Brittiska Keira Bell inledde en könskorrigering i tonåren, något hon senare ångrade. Hon har vunnit en rättstvist mot kliniken, ett fall vars utgång tros ha påverkat även svensk vård. Foto: Sam Tobin/AP/TT

Brittiskt fall bidrog till stopp på svenska sjukhus

– Det var inget fel på min kropp, jag var bara vilse och saknade verkligt stöd.

Orden kommer från brittiska Keira Bell, 24, som genomgick ett könsbyte hon i dag ångrar och som stämde en stor klinik – och vann. Fallet tros ha påverkat bland annat Astrid Lindgrens barnsjukhus som slutat med nya behandlingar av barn med könsdysfori.

Nyheter · Publicerad 11:40, 4 jun 2021

Världen idag har tidigare berättat om Keira Bell, som i tonåren mådde dåligt och i kontakt med transinfluencers blev övertygad om att problemet var att hon var född i fel kropp. Bells livsöde återges nu i ett reportage i Svenska Dagbladet.

Hon vände sig till Tavistock-kliniken och efter tre entimmesmöten uppmuntrades hon att inleda en könskorrigering. Då var hon 16 år.

Kort efter att den huvudsakliga behandlingen var färdig insåg Bell att hon gjort ett misstag och pekar på influencers som det främsta skälet till att hon började tro att en behandling för könsdysfori skulle vara en ”quick-fix” för hennes mående, skriver SvD.

Hon vann rättstvisten mot kliniken och enligt domstolen är det tveksamt om ett barn som är 14–15 år kan förstå de långsiktiga riskerna och konsekvenserna av behandlingen nog för att ge sitt samtycke.

– Själva domen har ett mycket välformulerat och välgrundat resonemang kring när en ung person kan ge ett informerat samtycke och i vilka frågor en ung person kan tänkas kunna ge ett informerat samtycke, såsom delvis irreversibel livslång behandling med ej överblickbara risker, säger Svante Norgren, temaläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, till SvD.

Socialstyrelsen arbetar just nu med en utredning där frågan om åldersgränser i behandling av personer med könsdysfori ännu en gång ingår. Den beräknas vara klar till våren.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00