Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Hillsongs grundare Brian Houston väljer nu att lämna ledarskapet för kyrkan. Foto: Mick Tsikas/AAP/AP/TT

Brian Houston lämnar Hillsongs ledning

Brian Houston avgår som global senior pastor för Hillsong.

Beskedet kommer efter uppgiften om att Hillsong-grundaren ska ha uppträtt olämpligt mot kvinnor vid två tillfällen, senast 2019, och därmed brutit mot uppförandekoden för pastorer.

Nyheter · Publicerad 14:00, 23 mar 2022

Brian Houston tog nyligen en paus från det globala ledarskapet för Hillsong för att kunna medverka i en rättegång där han anklagas för att ha dolt sin kännedom om faderns sexualbrott på 1970-talet.

Nu meddelar Hillsongs globala och australiska styrelser att de accepterat en begäran från den 68-årige pastorn om att få lämna ledarrollen permanent.

”Oberoende av omständigheterna kring detta, kan vi alla vara överens om att Brian och [hans hustru] Bobbie tjänat Gud troget i flera årtionden, och att deras kall lett till att miljontals människor i hela världen berörts av Jesu Kristi kraft, nåd och kärlek”, skriver styrelserna i ett uttalande.

I uttalandet ombeds människor att be för paret Houston och deras familj ”i dessa utmanande tider”. Inget sägs dock om orsaken till avgången.

Däremot skriver styrelserna att ”mycket återstår att göra” inom ledningen för Hillsong.

”Vi inser att förändring behövs. Vi kommer att låta göra en oberoende granskning av våra ledningsstrukturer och processer, i vetskap om att detta är en tid för ödmjuk reflektion, och är beslutna att göra vad som krävs för att försäkra oss om att Gud äras och att vår blick är fäst vid Jesus.”

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Finskspråkiga niondeklassare tycker sämre om svenskan

Finland. Finskspråkiga elever i Finland är för dåliga på svenska när de går ut nian, enligt en rapport från... fredag 24/3 21:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10