Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Hillsongs grundare Brian Houston väljer nu att lämna ledarskapet för kyrkan. Foto: Mick Tsikas/AAP/AP/TT

Brian Houston lämnar Hillsongs ledning

Brian Houston avgår som global senior pastor för Hillsong.

Beskedet kommer efter uppgiften om att Hillsong-grundaren ska ha uppträtt olämpligt mot kvinnor vid två tillfällen, senast 2019, och därmed brutit mot uppförandekoden för pastorer.

Nyheter · Publicerad 14:00, 23 mar 2022

Brian Houston tog nyligen en paus från det globala ledarskapet för Hillsong för att kunna medverka i en rättegång där han anklagas för att ha dolt sin kännedom om faderns sexualbrott på 1970-talet.

Nu meddelar Hillsongs globala och australiska styrelser att de accepterat en begäran från den 68-årige pastorn om att få lämna ledarrollen permanent.

”Oberoende av omständigheterna kring detta, kan vi alla vara överens om att Brian och [hans hustru] Bobbie tjänat Gud troget i flera årtionden, och att deras kall lett till att miljontals människor i hela världen berörts av Jesu Kristi kraft, nåd och kärlek”, skriver styrelserna i ett uttalande.

I uttalandet ombeds människor att be för paret Houston och deras familj ”i dessa utmanande tider”. Inget sägs dock om orsaken till avgången.

Däremot skriver styrelserna att ”mycket återstår att göra” inom ledningen för Hillsong.

”Vi inser att förändring behövs. Vi kommer att låta göra en oberoende granskning av våra ledningsstrukturer och processer, i vetskap om att detta är en tid för ödmjuk reflektion, och är beslutna att göra vad som krävs för att försäkra oss om att Gud äras och att vår blick är fäst vid Jesus.”

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Regeringen vill göra det förbjudet att delta i terrorgrupp

Politik. Regeringen går vidare med en lagrådsremiss för att kriminalisera deltagande i terrororganisation. –... fredag 3/2 13:00

SAU:s nye ledare vill ”möblera för gudsmöten”

Församling. Från pastor till generalsekreterare för Svenska alliansmisionens ungdom (SAU). Den 1 mars... fredag 3/2 12:02

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00